shareit

Близо 100 бунтовнически групи са подписали споразумението за примирие в Сирия

| от chronicle.bg |

 

Близо 100 бунтовнически фракции са подписали споразумението за примирие в Сирия, съобщи Reuters като цитира източник от преговорите в Женева. Съгласно споразумението срокът за отговор на опозиционните групи изтичаше днес. Руският президент Владимир Путин също потвърди, че Москва е получила уверение от сирийските фракции, че ще спазват примирието.

Според Путин примирието ще даде импулс за политическото решаването на конфликта:

Той потвърди, че спирането на огъня няма да се отнася за ударите срещу терористичните групировки.

Никой не може да даде 100 процента гаранция, че планът за примирие в Сирия ще бъде изпълнен, коментира руският външен министър Сергей Лавров:

Споразумението е постигнато и ще бъде одобрено днес от Съвета за сигурност на ООН, но това не означава, че ще се изпълни само. Успехът му зависи от много фактори. Но на първо място това е способността на всички участници да поставите интересите на сирийския народ, на стабилността на региона, над собствените си неоимперски и геополитически амбиции.

Лавров също така призова Съединените щати и техните съюзници да избягват „неяснотата“ относно евентуален план Б за Сирия и да се откажат от всякаква идея за провеждането на сухопътна операция там.

Споразумението за прекратяване на огъня, договорено от Русия и Съединените щати влиза в сила от полунощ.

 
 
Коментарите са изключени