shareit

Бившият премиер на Австралия се включва в битката за ООН

| от chronicle.bg с БТА |
Бившият австралийски премиер Кевин Ръд желае да заеме поста генерален секретар на ООН, предадоха Ройтерс и ДПА.
Ръд поиска официално подкрепа за неговата кандидатура от новото правителство на страната, съобщи министърът на външните работи Джули Бишоп.

Кабинетът, който се събира на първо заседание днес, ще обсъди въпроса.

Кевин Ръд е бивш лидер на основната опозиционна сила в Австралия, лейбъристите. Политикът, който говори свободно китайски, е известен с избухливия си характер.

Управляващата Либерално-национална коалиция е разделена по въпроса дали да подкрепи кандидатурата му за следващ генерален секретар на ООН на мястото на Бан Ки-мун, чийто мандат изтича в края на годината.

Досега в надпреварата са се включили 12 души. Сред тях са бившият изпълнителен секретар на Рамковата конвенция на ООН за промените в климата Кристина Фигерес от Коста Рика, българката Ирина Бокова, генерален секретар на ЮНЕСКО, бившият външен министър на Хърватия Весна Пусич и Хелън Кларк, експремиер на Нова Зеландия, отбелязва Ройтерс.

Според неписаната традиция е време най-високият пост в ООН да бъде зает от представител на Източна Европа – единствения регион, от който не е имало генерален секретар на световната организация. Осем от претендентите в надпреварата са източноевропейци.

Решаващата дума при избора ще е на петте страни постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, които ще трябва да се обединят около някой кандидат, отбелязва още Ройтерс.

 
 
Коментарите са изключени