shareit

Бивш директор на БТА и Радио Варна в #PanamaPapers

| от chronicle.bg |

Покойният директор на БТА и на Радио Варна Стоян Чешмеджиев е поредното име, което изплува в изтеклите документи на панамската правна кантора „Мосак Фонсека“, съобщава „24 часа“.

Чешмеджиев попада в офшорните регистри на 26 май 2005 година, когато става акционер и директор на фирмата Kema Invest, регистрирана на Британските Вирджински острови. Тогава е все още шеф на радио „Варна“.

Интересно е, че 12 дни по-рано е крайната дата от 6-месечен период, в който е извършвал престъпление по служба, с което Чешмеджиев превишил правата си и набавил облага за фирма на дъщеря си. Според съда служебните злоупотреби са извършени в периода декември 2004 г. – 14 май 2005 г.

#Panama Papers не дават отговор на въпроса с какво се е занимавала офшоката на Чешмеджиев, дали има връзка с постовете в БТА и радио „Варна“. Според разкритията офшорната компания на Чешмеджиев е закрита през ноември 2009 г.

През 2010 г. Чешмеджиев попада на фокуса и на данъчните. Когато снимат от въздуха „мистериозната къща с езерото“ край Варна, се оказва, че някогашната учебна база на Морското училище край с. Кранево принадлежи на него. Чешмеджиев купил къщата на 2 етажа със застроена площ 2000 кв.м върху парцел около 150 дка за 200 000 евро през 2003 г.

Първият публичен скандал, в който Чешмеджиев се забърква, е през 1997 г. заради сградата на радиото в морската столица, която е паметник на културата. Макар че решението се взема в София, Чешмеджиев е един от инициаторите за строежа на нов дом на радиото.

Сградата-паметник на културата, е продадена на търг, обявен от бившия областен уравител на Варна Добрин Митев – същия, който по-късно замина за Нова Зеландия и бе осъден задочно за неизгодни сделки с държавни имоти.

С парите от продажбата е финансирана новата сграда на радиото. След време ревизорите от „Държавен финансов контрол“ установяват, че държавата е получила с 223 хил. лв. по-малко от реалната цена за паметника на културата, където се помещавало радиото.

Предложението Стоян Чешмеджиев да оглави БТА е внесено в медийната комисия на парламента на 4 октомври 2002 г. от бившата депутатка от ДПС Емел Етем и колегата й от НДСВ Борислав Ралчев. То е подписано и от няколко депутати от Варна.

Чешмеджиев е избран, но остава на поста само 6 м. Освободен е на 10 април 2003 г. Краят на управлението му идва след стачка на служителите в БТА заради обявени масови съкращения и закупуване на техника при неясни условия.

Само месец след като напуска БТА, на 19 май 2003 г. Чешмеджиев регистрира фирма „Вот“ ЕООД. През август 2004 г. се завръща като директор на радио „Варна“ и прехвърля фирмата на дъщеря си Деница.

 
 
Коментарите са изключени