shareit

Безконтактните трансакции надхвърлят 1 млрд.

| от chronicle.bg |

 

Европейците продължават да избират безконтактната технология при извършване на разплащания, като общият брой обработени трансакции на MasterCard и Maestro прехвърли границата от 1 милиард през 2015 г., което представлява увеличение от 150% спрямо 2014 г. В Европа вече средно 13% от трансакциите в магазина, обработвани от MasterCard, през четвъртото тримесечие на 2015 г. са безконтактни.

Новите данни разкриват, че броят на използваните карти, мобилни телефони или други устройства скача със 121%, а общата сума на безконтактните трансакции с карти MasterCard и Maestro се повишава със 183% на годишна база. Данните също така показват, че броят на издадените на потребители безконтактни карти и устройства се е увеличил с 50% през 2015 г.

Резултатите са красноречиви и са в подкрепа на все по-положителните нагласи на потребителите към безконтактните плащания, които предлагат бързина и удобство и подобряват цялостното пазаруване.

Но това не са единствените фактори, движещи тази тенденция. Безконтактните плащания предлагат по-безопасна алтернатива на плащанията в брой, като предоставят на потребителите допълнителното предимство за сигурност – най-модерната многопластова защита. Повишената употреба води до по-добро познаване и по-голяма увереност в ползването; повече от две трети от потребителите вече вярват, че безконтактните технологии са също толкова безопасни или дори по-сигурни от традиционните форми на плащане.

Само в Европа има вече над 10 страни с повече от 5 милиона безконтактни карти или устройства в обращение във всяка. Те се приемат в 74 страни по целия свят, включително Естония и Исландия, които наскоро бяха добавени към безконтактната карта на Европа.

Търговците също последваха примера, като през 2015 г. показаха впечатляващ ръст от 72% в броя на обектите, в които се предлагат безконтактни плащания, в сравнение с 2014 г. Всъщност, по приблизителни изчисления на MasterCard, безконтактните карти или устройства MasterCard или Maestro вече могат да се използват в над 4 милиона търговски обекта по света.

Банките-издатели на карти също могат да извлекат ползи от тази тенденция в безконтактните методи на плащане. Анализът на данните от MasterCard показва, че възможностите за безконтактни плащания и добавената стойност, която носят, изкарват картите на преден план и водят до генериране на по-високи сметки. Увеличението на общата сума на трансакциите не се дължи само на по-високите сметки при безконтактно плащане, но също така и на значителното нарастване на общия брой на трансакциите.

Всички данни, посочени в публикацията, са от хранилището за данни на MasterCard, освен ако не е посочено друго.

 

 
 
Коментарите са изключени