shareit

Бежанците пробиха полицията и нахлуха в Македония

| от chronicle.bg |

Хиляди бежанци са нахлули в Македония, след като са пробили полицейските заграждения по границата на страната с Гърция, съобщава Би Би Си, цитирано от „Фокус“. Още толкова остават край границата, въпреки че се очакваше стотици бежанци да бъдат натоварени на влак за Сърбия и Западна Европа.

След дни прекарани около оградите, бежанците успeли да пробият през органите на реда, като няколко души са ранени. Полицията се опитвала да препречи пътя на хората като властите се опитвали да пуснат малки деца да преминат. По непотвърдена информация македонската полиция е стреляла със зашеметяващи гранати.
Премиерът Бойко Борисов подчерта, че към момента България няма основание за притеснение. „Вчера имаше заседание и ние сме взели мерки. Изпратихме повече хеликоптери, повече служители на границата. Досега целият ни ресурс отиваше на българо-турската граница, а от вчера е изпратен и в Кюстендил, и по гръцката граница“, обясни Борисов.

Според него, въпросът с бежанците е по-лесен за решаване на границата ни с Гърция, тъй като тя е страна членка на Европейския съюз и е възможно връщането на бежанци към нея. „Няма как Европа да издържи на тази бежанска вълна. Това ще се промени демографски. Разбирам ги хората, зад гърба им режат глави, търсят да се спасят. Така че да проявяваме и хуманитарност, и човещина“, заяви още Борисов.

 
 
Коментарите са изключени