shareit

Белгия одобри подписването на СЕТА

| от chronicle.bg, по БТА |

Белгийските регионални и федерални власти са постигнали съгласие по обща позиция за подписването на търговското споразумение ЕС-Канада.

Все още това не е окончателното решение, тъй като одобрените от белгийците текстове трябва да бъдат обсъдени от посланиците на държавите от ЕС. Тези текстове подлежат на одобрение и от регионалните парламенти (областни съвети) в Белгия. Белгийските политици изразиха очакването този процес да приключи до утре в полунощ.

Насрочената за днес среща ЕС-Канада не е официално отменена до обедните часове, но снощи канадските власти обявиха, че премиерът Джъстин Трюдо засега няма да пътува до Брюксел. Канадските власти уточниха, че са готови да сключат споразумението с ЕС, когато Европа е готова.

Валония, чието население е 3,5 млн. души, гласува против CETA преди седмица поради опасения, че местните фермери ще бъдат ощетени заради по-евтиния чуждестранен внос.

Със СЕТА е обвързано и премахването на визите за Канада за българи и румънци.

Споразумението засяга над 500 милиона европейци и създава зона на свободна търговия между Европа и Канада.

Противниците на СЕТА се опасяват от безконтролното навлизане на многонационалните компании и виждат опасност за европейските стандарти за околната среда и за труда.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск, от когото се очаква да насрочи нова дата за срещата ЕС-Канада, написа в Туитър, че се радва на новините. Едва когато процедурите приключат, ще разговарям с канадския премиер Джъстин Трюдо, добави той.

 

 
 
Коментарите са изключени