shareit

Белгия идентифицира съучастник на парижкия атентатор

| от chronicle.bg |

Белгийската полиция идентифицира съучастник на заловения парижки атентор Салах Абдеслам.

Мъжът е на 24 години и се казва Назим Лаахрауи и все още е на свобода. Използвал е фалшива лична карта и негово ДНК е намерено в домове, използвани от джихадистката мрежа.

Абдеслам беше заловен в Брюксел в петък и все още е разпитван. По-късно днес президентът Франсоа Оланд ще се срещне с роднините на 130-те жертви на атентата от Париж.
Адвокатът на Абдеслам отхвърли твърденията в белгийските медии, че атентаторът е обещал информация на властите в замяна на по-снизходително отношение.

Според белгийската прокуратура Абдеслам е пътувал два пъти до унгарската столица Будапеща през септември, използвайки кола под наем. В колата са пътували още двама мъже с фалшиви белгийски паспорти на името на Самир Бузид и Суфиан Каял. Каял е идентифициран като Лаахрауи чрез ДНК, открито в в брюкселския квартал Шербек.

Той е роден на 18 май през 1991 година и е пътувал до Сирия през февруари 2013 година.

Предполага се, че вторият пътник в колата е бил Мохамед Белкаид. Той беше убит по време на полицейска операция през миналата седмица.

Прокуратурата призова към обществена подкрепа за откриването на Лаахрауи. Все още се издирва и Мохамед Абрини, който беше заснет на бензиностанция с Абдеслам два дни преди терористичната атака в Париж. Според адвоката на атентатора Абдеслам бил „облекчен“, че преследването е приключило и е готов да съдейства на полицията.

 
 
Коментарите са изключени