shareit

Белгийската полиция идентифицира двама от атентаторите

| от chronicle.bg |

Двамата атентатори-самоубийци от летището в Брюксел са идентифицирани, съобщава BBC. Това са братята Халид и Ибрахим ал-Бакрауи.

Според белгийския канал RTBF двамата са познати на полицията. Именно те са двама от мъжете, разпространени на снимка от камерите на летището. Третият човек от снимката все още се издирва. Предполага се, че той също е опитал да се самовзриви, но експлозивът не се е задействал. Той е мъжът, облечен в бяло на изображението.

Двамата са познати на полицията в Брюксел от дълго време, но наскоро са открити връзки между тях и терористичните актове в Париж от 13 ноември, съобщава белгийският канал RTBF. Ако се докаже връзка между атентаторите от Брюксел и тези от Париж, то това би повдигнало сериозни въпроси за потенциални пропуски на полицията и службите в Белгия.

Братята ал-Бакрауи са от Брюксел и се предполага, че са двама от избягалите по време на полицейските акции в белгийската столица от миналата седмица.

Един от двамата е наел апартамент във Форест – кварталът, в който преди седмица полицията извърши операция и където бяха открити отпечатъци от Салах Абдеслам. В апартамента бяха намерени оръжия и знаме на „Ислямска държава“. Там беше убит и алжиреца Мохамед Белкаид при престрелка с полицията.

Един от братята е наел и едно от убежищата на атентаторите от Париж в Шарлероа в Белгия. Там двама от нападателите са се срещнали, преди да заминат за Париж през ноември – Абделхамид Абауд и Билал Хадфи. Предполага се и че един от двамата братя е доставил оръжията за нападенията от 13 ноември във френската столица, при които загинаха общо 130 души.

Междувременно стана ясно, че таксиметров шофьор, който е закарал тримата заподозрени до летище „Завентем“, е отвел полицията до къща в Схарбек. Тя е претърсена във вторник вечер и са открити взривно устройство с пирони, химикали и знаме на „Ислямска държава“.

Тримата заподозрени са извикали голямо такси за трима души и пет чанти и куфари. Когато колата пристигнала, се оказала твърде малка за целия багаж и се наложило да оставят единия куфар в къщата, където е открит от полицията. Тримата не позволили на шофьора да им помогне с багажа.

След като разбрал за атаката, направил връзка между двете събития и се обадил в полицията.

При експлозиите на летището и в метрото в Брюксел загинаха около 34 души, а 250 бяха ранени. Белгия обяви тридневен траур за жертвите.

(Обновена в 9:37)

 
 
Коментарите са изключени