shareit

BBC се бори за своята независимост

| от Иван Петров по The Guardian, AFP |

BBC Trust, управляващият орган на BBC, отхвърли идеята компанията да бъде финансирана на базата на абонаментна услуга, заявявайки, че корпорацията „се стреми да осигури по нещо за всеки“. От управителния съвет също така казаха, че BBC се нуждае от „ясни граници и независима регулация“ и предложиха ново споразумение за управление за следващите 11 години, а на депутати да бъде предоставено правото да гласуват за всяка една бъдеща сделка, касаеща се до финансирането на компанията.

BBC Trust призова за създаването на независим орган, напълно отделен от корпорацията, който да регулира BBC. Тази идея беше лансирана още през март от председателя на борда Рона Феърхед.

Становището е в отговор на предложения от правителството план за бъдещето на BBC, оповестен миналата седмица. Корпорацията бе принудена да поеме разходи от 750 милиона паунда за осигуряване на безплатен достъп на услугите им на всички над 75 години.

BBC Trust „съжалява“ за подписването на този договор и изрази възмущение от коментарите на министъра на културата Джон Уитингдейл, че компанията трябва да се съсредоточи върху предоставянето на по-тесен кръг от услуги.

Управляващият орган на BBC заяви, че е „загрижен“ за плана на правителството, който „поставя под съмнение принципа на свободен достъп и дава възможността в бъдеще да се премине към абонаментен модел на финансиране.“

„Ние не подкрепяме идеята за абонаментно финансиране.“

От BBC Trust поставят под въпрос и перспективата за „засилено участие на правителството в начина на финансиране на BBC.“

„Ние смятаме, че BBC трябва да бъде по-независимо, а не по-зависимо, в своето финансово управление. Опитът ни с неотдавнашните бюджетни решения, в които основни финансови решения са били взимани при закрити врата без обществена дискусия, буди съжаление във всеки. Така хората остават с впечатлението, че BBC е просто част от Уайтхол, а това не е така.“

Споразумението предложено от BBC Trust би дало възможност на BBC да бъде независимо от правителството и идващите и отиващите си политически партии в рамките на следващите 11 години.

BBC Trust е започнала широка обществена консултация относно споразумението, което би ликвидирало нуждата от орган като BBC Trust, който да управлява компанията.

Председателката на борда Рона Феърхед заяви: „Споразумението ще реши кои програми и услуги ще бъдат достъпни безплатно за аудиторията ни и кои ще бъдат платени, това означава, че най-важен е гласът на обществеността и ние ще гарантираме, че той ще бъде чут. Приветстваме фактът, че правителството цени важността на BBC и всичко за което работим – нашата стойност е изградена на възможността да предоставим по нещо за всеки и на нашата независимост, която знаем е високо ценена от публиката ни.“

BBC Trust смята, че BBC трябва да „остане достъпен и независим телевизионен и радио оператор“ и има широката подкрепа на публиката.

В началото на месеца британското правителство започна процедура по цялостна реформа на устава, начина на финансиране и програмите, излъчвани от държавната радиотелевизионна компания.

„BBC е една от най-ценните институции в тази страна. Но преразглеждането на устава ще ни позволи да зададем някои трудни въпроси“, каза министърът на културата, медиите и спорта Джон Уитингдейл.

Тези въпроси се отнасят до това „към какво трябва да се стреми сега BBC, когато изборът на потребителите е доста по-голям отпреди“, и какво влияние ще има това върху различните услуги на BBC (радио, телевизия и интернет).

Правителството иска да модернизира начина на финансиране на радиотелевизионната група. В момента тя се издържа от такса в размер на 145,50 лири стерлинги, събирана от всяко домакинство с телевизор, което донася годишни приходи в размер на 3,7 милиарда лири. Но приходите на медията пострадаха от появата на нови методи на потребление като таблети и смартфони, за които потребителите не плащат.

Обсъжданите предложения могат да доведат до намаляване на предлаганата от BBC услуга – широка гама, варираща от телевизионни сериали през риалити шоута до документални филми.

„Трябва най-малкото да се запитаме дали да има за всекиго по нещо или да действаме по-целенасочено“, обясни Уитингдейл пред парламента.

Държавната радиотелевизионна компания реагира остро на тези предложения и заяви в комюнике, че прилагането им ще доведе до по-слаба и по-непопулярна BBC. „Това е лошо за Обединеното кралство. Това няма да бъде BBC, която хората познават и обичат повече от 90 години“, посочи групата.

Уайтингейл от своя страна каза по време на представяне на новия план в средата на юли, че се съмнява, че BBC трябва да бъде „всичко за всеки“ и постави под въпрос дали няма да е по-добре определени услуги да бъдат достъпни за хора, плащащи определени лицензионни такси.

Основните програми, за които се споменава в новия план, са развлекателните шоута на BBC1 Strictly Come Dancing и The Voice, както и BBC Radio 1 и BBC Radio 2.

Управителният орган на BBC смята, че трябва да има „ясни граници“ относно участието на правителството в управлението на BBC в бъдеще и застана зад идеята за споразумение даващо му независимост през следващите 11 години, за да не се налага всеки пък когато се смени правителството да има нови правила.

Феърхед също така критикува и последната сделка, сключена след 4-дневни преговори между правителството и корпорацията, която задължава BBC да покрие 750 милиона паунда разходи за безплатни лицензи за хората над 75-годишна възраст.

BBC получиха определени отстъпки благодарение на това споразумение, но най-важният проблем си остава наличието на лицензионна такса, обвързана с инфлационния индекс, решението, за която ще бъде взето в бъдеще.

Също така се очаква, че и новият план за управление на BBC ще премахне съществуването на BBC Trust като управляващ орган на корпорацията. Най-вероятно е тя да бъде управлявана от Ofcom или нов регулаторен орган, наречен OfBeeb.

Миналата седмица известни личности, сред които актьорите Даниъл Крейг и Джуди Денч, автора на „Хари Потър“ Джоан Роулинг, режисьорът Дейвид Атънбъроу и още 25 знаменитости призоваха премиера Дейвид Камерън да защити BBC от намаляване на бюджета и от други мерки за икономии.

В началото на юли ръководството на медията обяви премахването на повече от 1000 работни места заради намаляване на приходите от основния източник на финансиране – телевизионния лиценз.

През последните години BBC съкрати хиляди работни места, продаде 40% от недвижимото си имущество, намали административните разходи и отстъпи част от телевизионните си права за спорт, за да икономиса над милиард и половина лири годишно.

В същото време 16% от всички телевизионни програми, излъчвани по BBC, са продуцирани или техните права биват държани от конкуренцията на компанията.

Poldark, The Graham Norton Show и The Great British Bake Off са само част от програмите с чужди права. Това означава, че всеки 1 час на 6 часа програма не е собственост на BBC.

Според данните за 2014/2015 година общо 16% от телевизионните програми на BBC са продуцирани от независими продуцентски компании, в който друг канал има дял от повече от 25%. Цифрите отразяват бързопроменящия се характер на световния телевизионен пазар, който се консолидира през последните няколко години.

Тези данни са доказателство, че BBC трябва да реформира политиката си за продуциране на нови програми, наложена от генералния директор Тони Хол през миналата годината. Продуцентските къщи на Poldark Mamooth Screen и на The Great Norton Show So TV са собственост на ITV, а мажоритарен собственик на Love Productions, които седят зад The Great British Bake Off, е Sky.

Миналата година All3Media беше закупен от Discovery and Liberty Global, а Endemol и Shina обявиха обединението си в ново дружество, 50% от акциите на което се държат от 21st Century Fox на Мърдок.

За момента 50% от програмата на BBC е вътрешно производство, 25% е правена от независими продуцентски къщи, а останалите 25% са част от WoCC (World of Creative Competition) и са достъпни до всеки.

WoCC сегментът е доминиран от независими продуцентски компании, които стоят зад 81% от всички комедийни предавания, 89% от всички документални поредици и 100% от всички драми, изпъчвани по BBC.

Ръководството на BBC смята, че политиката за WoCC трябва да бъде реформирана, защото голяма част от продуцентските компании, закупени от конкуренцията, вече не могат да бъдат смятани за „независими“. Тони Хол е на мнение, че независимите продуцентски компании би трябвало да имат достъп до по-голяма част от програма на BBC, с изключение на новинарските и спортните програми.

Това би позволило на собствения екип на BBC да предлага програми и на останалите радио и телевизионни оператори като ITV, Channel 4 и Sky. Това би революционирало начина на работа на големите оператори и най-вече политиката им за програмно управление.

От BBC Trust смятат, че квотите за вътрешно продуцирани програми трябва да бъдат намалени или изцяло премахнати.

Говорител на BBC заяви: „Тези цифри показват, че е налице ръст в броя на независимите продуцентски компании, които нямат достъп до програмната мрежа на BBC, а в същото време вътрешното производство седи на едно ниво, а независимите продуцентски компании, които отговарят на изискванията, намаляват. Тази тенденция изглежда ще продължи, освен ако не се предприемат мерки за по-конкурентно способна среда, което би било в интерес на зрителите, които ще могат да се възползват от възможно най-голямото разнообразие от програми.“

 
 
Коментарите са изключени