shareit

Балотаж в 1128 селища

| от chronicle.bg |

В общо 1128 населени места ще се проведе балотаж. Това съобщи говорителят на ЦИК Цветозар Томов. В 970 от тях изборът ще е за кмет на кметство, в 25 – за районен кмет в София, Пловдив и Варна и в 133 за кмет на община.

В общините, където кандидат на ГЕРБ отива на балотаж, а този на Реформаторския блок – не, дясното обединение ще подкрепи управляващите. По същата схема хората на Бойко Борисов ще застанат зад дясното обединение там, където РБ ще се бори с партия извън управляващото мнозинство на втори тур. Това обяви лидерът на СДС и икономически министър Божидар Лукарски пред bTV след среща на реформаторите с ГЕРБ. Това става, въпреки решението на друга партия от РБ, „България на гражданите”, да подкрепи на балотажа в Пловдив националиста Славчо Атанасов срещу Иван Тотев от ГЕРБ.

Лукарски обаче посочи, че и в този случай няма да се направи изключение: „Аз още в първите часове след изборните резултати и след разговори с нашата структура в Пловдив изказах подобно мнение. Нормално е като управляваща коалиция и коалиция с най-близки ценности, да подкрепим кандидата на ГЕРБ”.

Партньорите в управлението са се договорили там, където заедно правят мнозинство в общинските съвети, да се сключват програмни споразумения по модела на това, на което в момента се крепи правителството.
„Не знам какво има да му се преформулира на управлението – ГЕРБ и РБ показаха на тези избори един завидно висок резултат, расте броят на общинските съветници, голяма част от кметовете, за които си бяхме поставили за задача, победиха”, отбеляза Лукарски.

 
 
Коментарите са изключени