shareit

Българското кино в Ню Йорк

| от chronicle.bg |

Традиционният кино-форум So Independent тази година ще направи своето поредно издание в Ню Йорк, където в рамките на седмица – от другия понеделник 28.09. до съботата 03.10 – в кино Bow Tie Chelsea Cinemas в Ню Йорк, ще бъдат излъчени няколко български филма.

Стартът ще даде българският претендент за номинация за „Оскар“ тази година – „Съдилището“ на Стенфан Командарев. Освен него в рамките на So Independent Ню Йорк ще се излъчат и филмите „Досието Петров“, „Бартер“, „Буферна зона“ и нашият фаворит за тази година – „Урок“, както и документалните филми „Вапцаров. Пет разказа за един разстрел“, „Лорд Бънди от София“ и други.

За изминалите десет години, на първия ежегоден фестивал за българско кино в чужбина, са показани над 200 съвременни български филма, като е дадена възможност на повече от 60 родни творци да гостуват и покажат творчеството си пред публиката в Ню Йорк. По този начин So Independent утвърждава постиженията на българското кино и затвърждава позицията си като първоизточник на кино и културен обмен между България и САЩ.

В рамките на So Independent – Ню Йорк ще бъде показна изложба по проекта „Обичам този филм“ на платформата plakatkombinat.com – нови авторски плакати на популярни български и световни филми, от 26 изявени български художници от областта на графичния дизайн, плаката, илюстрацията, графиката, съвременното изкуство. Плакатите ще бъдат представени по време на фестивала в българското консулство в Ню Йорк и с изложба в Bow Tie Cinema.

Малко след приключването на 11-тото издание So Independent – Ню Йорк, София ще бъде домакин на 6-тото издание на Sofia Independent между 23 октомври – 1 ноември 2015 г., когато зрителите ще могат да видят най-интересните нови заглавия от независимото американско кино.

Пълната програма на фестивала може да откриете на сайта на фестивала ето тук. А в галерията горе може да видите снимки на част от филмите, които ще бъдат излъчени.

 
 
Коментарите са изключени