shareit

Българските имена в #PanamaPapers

| от chronicle.bg |

Оръжейният търговец Петър Манджуков присъства в списъка на „Мосак Фонсека“ като клиент – притежател на офшорки, съобщи в. „24 часа“, позовавайки се на данни от изтеклата кореспонденция на панамската адвокатска фирма. Това е втората българска връзка, която се появява в панамския списък, след фамилията Баневи.

Фирмата Kegel Asset Management е регистрирана през март 2001 г. на Британските Вирджински острови, като според самият Манджуков никога не е развивала търговска дейност.

Той твърди, че е създал офшорката по съвет на адвокат от Лихтенщайн заради семейната си фондация, през която форматирал наследството си.
„Във връзка с тази фондация по някаква причина, но не мога да си спомня каква, адвокатът каза, че трябва да се регистрира един инструмент. Така се появи „Кегел“. След като разбрах, че тази фондация не е нужна, я закрих. „Кегел“ никога не е оперирала като фирма, нито е имала дейност“, казва още той в интервю за „24 часа“.

Той изтъква, че още през 90-те години е бил „първият, който обяви в данъчното, че е собственик на офшорна фирма“.

Става дума за „Радиант Технолоджи“, регистрирана на Британските Вирджински острови, използвана за получаване на лиценз за търговия с оръжие, който Манджуков нарича „моя бизнес“.

Манджуков беше издател на партийния официоз на БСП вестник „Дума“ и създател на „Балкан Българска Телевизия“, която продаде на Ирена Кръстева. Преди няколко месеца той продаде делът от акциите си в „Булгартабак“ на компанията на Делян Пеевски „НСН Инвестмънт“.
Манджуков е разкрит като секретен сътрудник на ДС с псевдоними „Омуртаг“ и „Пампоров“.

Преди ден стана ясно, че Николай и Евгения Баневи са били сред клиентите на панамската юридическа кантора „Мосак Фонсека“. Двамата са вписани като акционери и пълномощници на няколко фирми на Сейшелите, Бахамите и в Панама между 2005 и 2015 г.

Евгения Банева е потвърдила информацията за собствеността в офшорни компании, като заявява, че семейството й не укрива данъци и че използването на офшорни схеми е законна бизнес практика.

Двамата съпрузи са акционери в офшорката Uniworld Incorporated, регистрирана на Сейшелите през 2007 г. срещу такса от 600 долара през швейцарски клон на „Мосак Фонсека“.

Пълномощници до 2014 г. са били няколко български гражданини, чиито имена не се споменават. След промяна на законодателството в Сейшелите през 2013 г. семейство Баневи се принуждават да преобразуват акциите си на приносител в поименни и така получават официални сертификати за дялова собственост.

Подобен е случаят с още 2 фирми на Сейшелите и в Панама – Buzzard Holdings и Triffyn Development, създадени през 2007-8 г.
Двамата са пълномощници на още няколко фирми – Juriskando Consultants, Sikain Trading, Huntley Overseas Trading , Drun Asset Management, Lafont Consultants и др. В някои от офшорките те делят мениджмънта с граждани на Беларус, Русия и Украйна.

Евгения Банева участва на Евроизборите през 2014 г. като независим кандидат за евродепутат.

Преди дни съпругът й Николай Банев обяви намерението си да участва в президентските избори като кандидат на „Евразийски клуб България“.

Според данните на „24 часа“ поне 50 компании, 6 фирми посредници, 16 собственици и 78-ма акционери от София, Пловдив, Банско, Плевен, Стара Загора, Варна, Севлиево, Правец, Монтана, Созопол, Панагюрищe, Габрово, Русе са били свързани с офшорни регистрации на Бахамите, Сейшелите, Антила, Панама, Ниуе и Британските виржински острови. Изданието обаче не дава подробна информация за другите лица, присъстващи в базата данни на панамската фирма.

 
 
Коментарите са изключени