shareit

Българската следа в появата на @

| от chronicle.bg по BBC |

Преди дни почина създателят на имейла Рей Томлисън – човекът, изпратил за първи път електронно писмо между два компютъра, използвайки символа @, за да раздели името на потребителя и адреса. Този знак се използва и днес по същия начин и се е превърнал в неизменна част от общуването онлайн. С него се отбелязват хора в социалните мрежи Twitter и Facebook, пращат се писма и се използва в чат канали.

Произходът на символа @ обаче е обгърнат с мистерия. Той е използван още в древните времена като с него се обозначавали количества, но най-старата употреба е открита в български превод на гръцки документ още през 14 век.

Истината е, че навремето символът @ е бил познат само на счетоводителите, преди намесата на Томлисън.Той избира @, защото доста рядко се използва в работата с компютрите и няма да обърква програмите и операционните системи. Поради щастливо стечение на обстоятелствата в английския език този символ имал свое наименование – „аt”.

Символът е познат от пишещите машини, където е внедрен през 19-ти век, разказва Кийт Хюстън, автор на книгата „Мистериозните символи: Тайният живот на пунктуацията”. „С разпознаваемия символ счетоводителите отбелязвали предметите, които са били с една и съща цена”, обяснява експертът. В буквален превод @ отговаряло на нашето „по” – например: 12 батерии @ 1 лев за всяка.

Кльомбата нямала друга употреба освен това, но пък бил въведен в познатата в наши дни клавиатура по примера на пишещата машина. „Сложен е като бутон на клавиатурите, защото той е бил важен за бизнеса и съответно компютрите трябва да го имат”, уточнява изследователят Хюстън.

След 2000 година италианският академик Джорджо Стабиле забелязал, че всяка нация има различни думи за символа @. Някои от думите по-скоро залагали на това как той изглежда. На турски език го наричат „роза”, докато норвежците го наричат „свинска опашка”. На гръцки му казват „пате”, а на унгарски – „червей”. На български си е кльомба, което означава разкривена буква.

Стабиле забелязал и че французите, испанците и португалците използва дума, с която е със значение за единица тегло или обем.

В италианския използват „амфора” – дългите керамични буркани, използвани в древни времена.

По време на изследването си Джорджо Стабиле открил писмо, изпратено от Севиля в Рим в далечната 1536 година. В него се обсъждало пристигането в Испания на три кораба, идващи от Новия свят. В писмото е отбелязано, че е била продадена една амфора. Вместо думата за съда обаче била използвана именно кльомбата. Тогава Стабиле започва още по-задълбочено изследване на символа и установява, че @ идва от Средновековието, където е използван за означаване на мерни единици най-вече в Южна Европа.

Испанският журналист Хорхе Романтика намира още по-ранна употреба на мистериозния символ.

„Четох материали от 16-ти век и си спомних, че именно там бях виждал символа преди. Това се случи, когато още бях студент по история в Университета в Сарагоса. Прегледах старите си документи и установих, че в митническите записи между Арагон и Кастилия през 15 век за използвали точно него” , казва той. Използвали са го също като мерна единица за пшеница и други житни култури.

Най-ранната употреба на символа за момента е открита в религиозни писания.

Те датират от 1345 година в български превод на гръцка хроника. Документът се намира във Ватиканската апостолисическа библиотека. Символът @ е използван на мястото на буквата „А” в думата Амин. Остава загадка защо точно този символ е използван в този религиозен контекст.

Не се знае и кога точно кльомбата се е превърнала в незаменима част от имейл адресите и е станала разпознаваема за операционната система. Този момент се е изгубил във времето. Когато Томлинсън изпратил първото съобщение за Tomlinson@bbn.tenexs, той не осъзнавал каква важна роля ще има символа за информационните технологии и дори не си направил труда да го запише в разработките си.

 
 
Коментарите са изключени