shareit

България продължава да пропада в класацията за свобода на словото

| от chronicle.bg |

България се срина до 113 място от 180 изследвани държави в класацията за свобода на словото и медиите на международната организация „Репортери без граници“. Това е със 7 позиции надолу в сравнение с миналата година и с цели 80 в сравнение с 2004, когато страната ни е била на 34 място в класацията.

„Медийната собственост е концентрирана в конгломерати с широк кръг на бизнес интереси и представлява опасност пред журналистическата независимост. Тази заплаха все повече нараства и поставя в риск европейския модел. Такъв например е случаят във Франция (45 място), където повечето от частните национални медии са притежавани от група бизнесмени с икономически и политически интереси. В България (113 място), която е страната от ЕС с най-нисък рейтинг, политици и свързани с тях групи контролират повечето медии. В Македония (118 място), държавата използва селективно рекламиране, за да контролира медиите“, пише в изследването.

България заема най-ниската позиция от всички страни в Европейския съюз. Това се дължи на средата, доминирана от корупция, и тайно споразумение между медии, политици и олигарси, отбелязват от Репортери без граници. Организацията посочва като един от тях бившия ръководител на ДАНС и собственик на „Нова медийна група“ Делян Пеевски. Комисията за финансов надзор действа като „медийно ченге“, като налага глоби, поръчва на журналистите да разкрият източниците си и им пречи да хвърлят светлина върху проблемите с банките в страната, пише още в доклада.

Пред България в класацията са Украйна (107 място), Тунис (96 място), Панама (91 място), Киргизстан, Кот д’Ивоар и Мозамбик (съответно 85, 86 и 87 място), Молдова (76 място), Грузия (64), Мадагаскар (56) и Коморските острови на 50 място.

От балканските страни Гърция е на 89 място, Албания на 82, Босна и Херцеговина на 68, Сърбия на 59, а Румъния на 49 място.

Унгария е на 67 място, а Полша на 47.

В челото на класацията са Финладния, Холандия и Норвегия, следвани от Дания, Нова Зеландия и Коста Рика.

 
 
Коментарите са изключени