shareit

България е отказала обща флотилия с Румъния и Турция

| от chronicle.bg |

Румъния е предложила създаването на обща флотилия в Черно море с България и Турция. Българската страна е отказала предложението, стана ясно от общо изявление на президента, премиера и министъра на отбраната.

„Действително имах среща с моя румънско колега, на която беше представена инициативата на Румъния и Турция за изграждане на флотилия и помолих, ако се разглежда този въпрос да се разглежда във формат политическо ръководство на НАТО. Т. е. никакви други ангажименти извън този контекст сме приемали и не сме водили разговори за изграждането на каквито и да е флотилии между Румъния, Турция и България”, каза военният министър Николай Ненчев.

„Всяка една инициатива, независимо дали тя е регионална или обща, ще бъде в рамките на НАТО, като легитимна институция, на която ние сме горд член. И силата на НАТО като отбранителен съюз, който не е насочен срещу никой, е в това, че тя се изгражда върху силите на всяка една от държавите и всеки един трябва да способства“, каза президентът.

Премиерът Бойко Борисов отбеляза, че лоялността на България в евроатлантическите структури е доказана. Той поясни при какви обстоятелства може да се стигне до включването на кораби на НАТО в охраната на морската ни граница само при тежка бежанска вълна. „Тема за кораби на НАТО да охраняват нашата граница може да възникне само при мощна бежанска вълна, ако се зададе по море, след като затворят Егейско и Средиземно. Отсега ви го казвам, за да го знаете – истински се надявам, че с нашите си сили ще успеем да се справим“, каза той, цитиран от БНР.

През февруари на среща в Букурещ президентите на България и Румъния поискаха по-активно сътрудничество между страните от НАТО в региона на Югоизточна Европа и Черно море. Румъния заедно с Турция настояват за постоянна военноморска група кораби на НАТО в Черноморието. Очаква се въпросът да бъде обсъден на лидерската среща на Алианса във Варшава през юли. Той формално не е разглеждан досега, тъй като много членки на Алианса са против нарушаването на Конвенцията от Монтрьо от 1936г. Тя забранява присъствието на кораби на Алианса по черноморската граница с Русия за повече от 21 дни, припомня БНР.

 
 
Коментарите са изключени