shareit

България е на 54-то място по конкурентоспособност в света

| от chronicle.bg |

България е на 54-то място по конкурентоспособност в света – с една позиция след Румъния. Това показва новият доклад за Глобалния индекс за конкурентоспособност, представен на годишния икономически форум. На първо място в световната класация е Швейцария, следвана от Сингапур, САЩ, Германия и Холандия.

Сред по-големите развиващи се пазари в класацията на по-предни позиции излизат Южна Африка (с ръст до 49-то място) и Китай (стабилно на 28-мо място). С няколко позиции изостава Индонезия (37-мо място) и Бразилия (75-то място).

Голямата изненада е ръстът в класацията на Индия, която се издига с 16 позиции до 55-то място от общо 140 икономики. Въпреки това Индия остава една от най-слабо свързаните държави в света – интересен факт за страна, която е възприемана като IT-сила. По-малко от 1 на всеки петима индийци има достъп до интернет редовно, а по-малко от двама на всеки пет притежават мобилен телефон.

В целия свят се наблюдават притеснителни сигнали за налагане на „нова нормалност“ – потиснат икономически растеж и висока безработица, които застрашават устойчивостта и оставят света уязвим за нов продължителен спад в икономиката.

 
 
Коментарите са изключени