shareit

Българите във Великобритания без социални помощи до 4 години

| от chronicle.bg |

Новопристигналите българи във Великобритания да не получават социално подпомагане до 4 години, дори ако работят легално на Острова. Това предвижда текстът на споразумението, договорен между експертите на европейските институции и британското правителство. Мярката вече придоби популярност като „аварийна спирачка“ за мигрантите, идващи в Обединеното кралство от други държави на ЕС, и тя няма да важи за вече пристигналите българи там, а за онези, които тепърва ще си търсят работа.

Законодателството ще важи за всички граждани от Европейския съюз и предложението е изпратено до правителствата на останалите 27 страни членки с писмо от председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Сделката е част от плановете на британския премиер Дейвид Камерън да свика референдум за членството на Обединеното кралство в Европейския съюз. За да се задейства този извънреден механизъм, се поставят две тежки условия, с които премиерът Камерън е направил компромис:

Първо – Европейската комисия трябва да прецени, че наистина е налице масов приток на чуждестранни работници от ЕС, който създава сериозни проблеми на трудовия пазар и натоварва британската социална система.
И второ – предложението трябва да бъде одобрено с квалифицирано мнозинство от правителствата на останалите държави членки на Съюза, за да стане правно-обвързващо.

Четиригодишната забрана за социално подпомагане няма да може да се удължава лесно, а отново ще е необходимо разрешение от Брюксел. Такова искане ще може да се прави не само Великобритания, но и от всяка друга страна в Съюза, която сметне, че социалната й система е под натиск от масово навлизане на европейски работници.

За разлика от повечето системи в Европа, британската предвижда преки данъчни облекчения, детски надбавки и помощи за жилище на всеки, който е на трудов договор, като сумата е по-голяма за хората с минимална работна заплата, като повечето източноевропейци. Компромисното предложение дава възможност тези облаги да важат само за поданиците на короната, но не и за гражданите на Евросъюза, които обаче ще продължават да плащат данъци на Острова.

Има ясна позиция от юристите на Съвета и Комисията, че всичко това е съвместимо с договорите на ЕС, в които има забрана на дискриминацията на трудовия пазар и няма нужда те да се пренаписват и ратифицират отново. ЕК ще предложи промяна само в т.нар. „вторично законодателство“ – по-конкретно в Регламента за свободното движение.

Проектоспоразумението включва още една „аварийна спирачка“ – всяко ново предложение за европейски закон на ЕК да може да се блокира, ако срещу него се обединят националните парламенти на 55% от страните в Съюза. Българският премиер Бойко Борисов заедно с останалите си 26 колеги в Европейския съвет има право на вето върху сделката. Те ще я обсъдят по-другата седмица на среща на върха в белгийската столица.

 
 
Коментарите са изключени