shareit

Българите в Лондон на протест срещу Изборния кодекс

| от chronicle.bg |

Промените в Иэборния кодекс станаха повод эа протест на българите, които живеят и учат или работят в Англия. Те са възмутени от промените, които ограничават възможностите за гласуване зад граница. При второто четене на измененията депутатите решиха, че избори ще се провеждат само в дипломатически представителства на страната ни.

На проведения заедно с местните избори референдум през 2015 г. в Англия бяха отворени десетки секции с помощта на хората по места. Сънародниците ни организират днес за 16:30 часа местно време флашмоб пред посолството в Лондон. Протестът е озаглавен #стигатрИКове.

„Ние, дори след години в чужбина, все още имаме силни връзки със страната – това са нашите роднини, спомените за родната стряха, за неповторимата българска природа. Все още допринасяме към българската икономика, изпращайки милиони левове, повече от всеки друг чуждестранен инвеститор“, пишат организаторите на протеста във „Фейсбук“.

Българи в Оксфорд пън изпратиха открито писмо до Народното събрание, с което призовават за отмяна на решението.„Ние смятаме, че ограничаването на образуването на избирателни секции в чужбина ще ограничи възможностите, правата и задълженията на българите в чужбина да участват в обществения живот на страната. Смятаме това за недопустимо, необяснимо и недалновидно. Затова призоваваме народните представители в 43-то Народно събрание да отменят на второ четене ограниченията за отваряне на избирателни секции в чужбина свързани с чл. 11-17 от Изборния кодекс.“ (промените обаче вече са факт).

 
 
Коментарите са изключени