shareit

Българи счупиха рекорд на Гинес

| от chronicle.bg |

Главозамайващо много хора и автомобили се отзоваха днес на Северната скоростна тангента в столицата и заедно поставиха нов световен рекорд на Гинес. 1527 екипажа счупиха световния рекорд на Гинес за най-дълга колона от автомобили Ford. Повече от 2300 коли заедно изминаха разстоянието от 3.5 км. Всички преминаха през трасето, но съгласно изискванията на Гинес официално признати бяха 1527. Това прави два пъти повече участници, отколкото в досегашния рекорд в САЩ. Така Гинес официално призна българския световен рекорд за изключителен.

В събралото се множество присъстваха впечатляващи модели на Ford, видимо поддържани с много грижа и внимание от собствениците си – Модели А от 30-те години на миналия век, екзотики като Taunus, Probe, Mercury, Granada, Maverick, Cougar, класически Mustang от 70-те, Thunderbird, Explorer, F-150, Cobra, дори Mustang Shelby GT350 – модел 2017 г. и много други.

Събитието бе открито от Бойко Борисов, който се появи рано и веднага бе обграден от медиите и участниците. Събитието уважиха също министрите Лиляна Павлова и Ивайло Московски.

Колоната поведе четирикратният рали шампион на България Крум Дончев с новия Ford Mustang, а в ролята на негов навигатор влезе заместник-министърът на младежта и спорта Асен Марков.

Последният подобен рекорд на Гинес за най-дълга колона от автомобили Ford е поставен в Северна Америка през 2014 г. с 829 коли, който днес скромна България официално подобри двукратно.

 
 
Коментарите са изключени