shareit

Балерина танцува отново с протеза на стъпалото

| от chronicle.bg |

Непрофесионалната балерина от Бразилия, чийто долен ляв крак бе ампутиран след пътен инцидент, стана една от първите, която получи протеза-стъпало, позволяваща й да танцува класически балет отново.

Дизайнът на матрицата от въглеродни влакна и гипс, е произведен за Мелина Рейс от Сао Пауло от специалиста д-р Хосе Андре Карвальо, директор на института Кампинас за протези и ортези.

Тридесет и една годишната Рейс, която се върна в залата за първи път този месец след 13-годишно отсъствие, каза: „Това е моята мечта, да се върна към балета, палците и пачките. Да мога да танцувам отново е най-невероятното нещо, което ми се е случвало. Чувствам се щастлива и дълбоко удовлетворена.“

„Когато попитах д-р Карвальо дали може да ми помогне и да направи протеза за мен, той прие предизвикателството, въпреки че не можа да намери нищо в медицинската литература, което да му помогне.“

Кракът на Рейс бе ампутиран под коляното през 2014 г., след повече от 30 операции, които спасяват крака й след автомобилна катастрофа през 2002.

Д-р Карвальо заяви: „Предизвикателството е да балансира върху протезата, защото има само един квадратен сантиметър площ. Аз трябваше да направя нововъведения, използвайки концепции от биомеханиката и математически изчисления, които да могат да позволят на протезата да улови позата и красотата на балерината, при издигането й на пръсти.“

Стъпалото е закрепено за коляното от ахилеса и е свързано с метална част. Гипсовата отливка на десния крак е отнела на лекарите четири седмици, за да бъде превърната в помощник на балерината . Изкуственият крайник е направен безплатно, като експериментално проучване.

Г-жа Райс, която работи като мултимедиен дизайнер, тествала през цялото време стъпалото, а след като било готово го нарича: „почти истинско„.
„Ние сме в процес на стабилизиране на коляното ми“, обясни Райс, която признава, че протезата все още й причинява болка докато танцува с нея. „Аз трябва да тренирам много. Това ми даде надежда за живот, което надмина очакванията ми „, казва тя. Тя се надява скоро да се качи на сцената и да зарадва публиката с танците си.

 
 
Коментарите са изключени