shareit

Кауфланд: няма данни наш продукт да е причинил натравяне

| от chronicle.bg |

Семейство от трима души се е натровило след консумация на печурки, закупени от Кауфланд. Сигналът е подаден днес следобед от Столична районна здравна инспекция. Гъбите са закупени от магазин в София.

Всички налични количества култивирани печурки ще бъдат изтеглени от търговската мрежа на Кауфланд в страната и са забранени за продажба.

Инспектори към БАБХ са изискали от търговската верига документите за произход, годност и качество на всички видове гъби предлагани във веригата.

От Кауфланд посочват, че нямат данни натравянето действително да е предизвикано от продукт, закупен от тяхната верига. До изясняване на случая обаче те спират не само продажбата на печурки, но и на всички гъби, налични в техните хипермаркети.

От компанията съобщават, че производителят на гъбите, поставени под възбрана от БАБХ, е полската фирма East Mushrooms SP. z.o.o.

„Фирмата е сертифицирана по GLOBAL G.A.P. – сертификат за проследяемост на стоката. Фирмата е с дългогодишен опит и специализиран доставчик на гъби. Другата фирма доставчик е „Русев и Русев Син“ ЕООД.“, се посочва в позиция на Кауфланд.

В периода 11 юни до 15 юни са продадени ориентировъчно 14 000 кг. от поставените под възбрана гъби. Контролът се осъществява изцяло според всички изисквания на БАБХ – наличие на декларация от доставчикът, сертификат от производителя, както и чрез визуален контрол. Ориентировъчното количество гъби спрени от продажба е около 6 000 кг, съобщават от Кауфланд.

„От този производител зареждаме от 5 години. До този момент подобни случаи с отровени от гъби не са регистрирани. До този момент няма категорични доказателства, че проблемът произтича от продадени в търговската мрежа гъби. Голямото количество продадени до този момент и липсата на каквито и да е други оплаквания допълват това предположение“, казват още от търговската верига.

 
 
Коментарите са изключени