shareit

България и Румъния – 135 години дипломатически отношения

| от |

2014 година е юбилейна в историята на дипломатическите отношения между България и Румъния. По повод на тази годишнина на 15 октомври в Дома на Европа в София, беше организирана конференцията „Музеят – идеи за културен туризъм”. Това е поредната проява от събитията, реализирани в рамките на проекта „Обединена Европа и нейното културно наследство”, посветени на популяризирането и социализацията на европейското културно наследство. Конференцията се осъществи под патронажа на Н.Пр. Антон Пакурецу, извънреден и пълномощен посланик на Румъния в София, със съдействието на Информационното бюро на Европейския парламент в София, съощава БНР.

Официални гости бяха Адина Ренцеа, директор на националния музей „Котрочени” и Даниела Мастромарино от румънската национална Агенция за туризъм. Проектът „Обединена Европа и нейното културно наследство” се реализира от 2011 г. по инициатива на фондация „199” и има за цел да допринесе за развитието на комуникациите и сътрудничеството между музейните институции от България и от страните членки на Европейския съюз, както и да съдейства за изпълнението на съвместни проекти в областта на културното наследство, с участието на експерти от Обединена Европа.

„През последните пет години трябва да се отбележи, че нараства броят на български културни институции, които все по-активно желаят да установят контакти със свои колеги от Румъния. Много повече са румънските културни дейци, които присъстват на престижни форуми в България и участват в изложби, театрални спектакли, концерти, научни симпозиуми. От своя страна посолството организира също редица събития, за да може българската публика да се запознае с културното наследство и културното развитие на съвременна Румъния. Конференцията „Музеят – идеи за културен туризъм”, е едно от доказателствата за големите перспективи и възможности за разширяване на сътрудничество между нашите две страни.” Това сподели посланик Пакурецу по време на откриване на конференцията.

Н.Пр. Антон Пакурецу, извънреден и пълномощен посланик на Румъния в София, беше гост в предаването на БНР, с когото разговаряхме за културните връзки между нашите две страни и за съвместните културни изяви в следващите месеци, цялото може да чуете тук.

 
 
Коментарите са изключени