shareit

Австрия поиска спиране на преговорите за членство на Турция

| от chronicle.bg |

ЕС трябва сериозно да обмисли спиране на преговорите с Турция за присъединяване към съюза, смята премиерът на Австрия Кристиан Керн.

„Турското членство в ЕС от години, да не кажем от десетилетия, е обект на невъзможност и оттам дипломатическа фикция“, коментира Керн пред ORF и добави, че ще постави въпроса на срещата на върха на ЕС на 16 септември.

Според австрийския премиер на Турция не достигат „демократични стандарти“, за да може да изпълни изискванията за членство в ЕС.

Икономиката на Турция също е далеч от средната европейска и включването й в съюза би довело до сериозни изкривявания, казва канцлерът пред Die Presse.

Отварянето на вратата за Турция за основните свободи на съюза (свободното движение на стоки, услуги, капитали и хора) би довело до огромни икономически размествания, които не са приемливи за Европа, смята социалдемократът.

Според него Турция в момента изживява емоционален момент, но държавата е икономически зависима от ЕС, така както съюзът е зависим от Турция заради емигрантската вълна.

„Турция има какво да губи“, казва Кристиан Керн.

ЕС и Турция преговорят за членството на Турция в ЕС от 2005 година.

 
 
Коментарите са изключени