shareit

Австрия избира президент отново

| от chronicle.bg |

Кой ще бъде президент на Австрия – отговорът на този въпрос трябва най-после да стане ясен днес, когато страната прегласува балотажа за нов държавен глава.

Изборът ще бъде между двамата кандидати, които се явиха и при първия опит през месец май – лидерът на Партията на свободата на Австрия Норберт Хофер и независимият, бивш председател на Зелената партия Александер Ван дер Белен.

72-годишният професор по икономика Ван дер Белен спечели с минимална преднина редовния втори тур през май. Изборът обаче беше касиран с решение на Върховния съд заради нарушения при броенето на бюлетините, пуснати по пощата.

Социологическите проучвания днес дават известна преднина на 45-годишния Норберт Хофер, но разликата му с Ван дер Белен е твърде малка, за да може да се предвиди какъв би бил крайният резултат от днешното гласуване.

Президентската институция в Австрия има предимно церемониални функции, но днешният вот се наблюдава внимателно като барометър за успеха на популистките кандидати в предстоящите избори във Франция, Холандия и Германия през 2017 г.

Норберт Хофер изгради кампанията си върху антиимиграционна платформа и не изключи вариант да свика референдум за членството на Австрия в Европейския съюз, ако Брюксел наложи по-голяма централизация след Brexit.

 
 
Коментарите са изключени