shareit

Австралия ще спасява Големия бариерен риф с половин милиард

| от chr.bg |

Правителството на Австралия съобщи, че ще похарчи 500 милиона австралийски долара (около 380 милиона щатски долара) през следващите години за възстановяване и опазване на Големия бариерен риф.

Средствата ще бъдат използвани за възстановяване на кораловия риф, подобряване на качеството на водата, борба с вредители и увеличаване на устойчивостта на коралите към по-високи температури и ярка светлина.

Най-голямата в света система от коралови рифове е с по-голяма площ от тази на Италия и е една от екосистемите с най-голямо биоразнообразие в света и дом на милиони морски форми на живот.

През последните години тя страда не само от замърсяване, но и от нашествие на вид морски звезди, известен с името „трънен венец“, от окисление на океана и от явление, при което коралите се избелват в резултат от високите температури.

„Рифът поддържа 64 000 работни места, донася на икономиката над 6 милиарда долара и привлича над два милиона посетители годишно.

Това е природна, национална и международна икона и именно затова сме решени да я запазим за бъдещите поколения“, заяви пред ABC министърът на околната среда Джош Фрайденбърг.

 
 
Коментарите са изключени