shareit

Авантюра в Североизточна България: ден втори

| от Дарио Диониси |

Дойде и вторият ден в очакване да покорим нови дестинации и спиращи дъха гледки. След като преспахме във Варна, се насочихме на север. От самото начало знаехме, че щом се намираме във варненския район, няма как да пропуснем Балчик и двореца на румънската кралица – Мария. От това, което видях, мога да ви посъветвам да не подминавате двореца.

Ботаническата градина, която притежава, се поддържа и пази с много любов. Тя е уникална сама по себе си притежава една голяма и богата вариация от растения. А самият факт, че всичко това е на метри от самото Черно море, добавя голяма доза уникалност.

Processed with VSCO with c7 preset
Ботаническата градина в Балчик

След като разгледахме ботаническата градина, се насочихме към най-значителното място в комплекса. Това е мраморният трон на кралицата, който е с изглед към морето и двореца. Самият дворец не е голям по мащаб, а точно обратното – малък и уютен. Отвътре стилът е семпъл и се простира на два етажа. Помещенията на първия етаж се използват предимно като галерии, а вторият е реставриран и направен по автентичен начин от времето, когато е живяла румънската кралица.

Полезна информация:

Имайте предвид, че се закупуват два отделни билета: един за двореца, друг за ботаническата градина;

За двореца: 1 май – 30 септември: 08.00 – 20.00 ч.; без почивен ден.

1 ноември – 31 март: 08.30 – 17.00 ч; без почивен ден.

Деца (до 18 г.) – 2,00 лв; възрастни – 10,00 лв;

За ботаническата градина: Работно време за посещения: целогодишно

зимен период от 8.30 до 17.00; летен период 8.00 до 20.00

Входни билети: Възрастни 7 лв; Студенти, учащи и пенсионери 2 лв; Деца до 7 г. Безплатно;

Комплексът  е много подходящо място за семейна разхода, а и не само;

Близки населени места са град Варна 44 км. и град Каварна 19 км. (както и самият град Балчик);

Маршрутът е от Варна на север по международен път Е87;

16-min
Ботаническата градина в Балчик

След като прекарахме цялата сутрин в Балчик, се насочихме към, може би, любимото ми място от цялото приключение: Залива Болата! Гледката, която се открива, не може да се опише с думи, затова оставям на снимките да покажат това дъхоспиращо място. Тук си позволихме да останем повече време, за да почувстваме морския дух, е и да се топнем – все пак бяхме стигнали до морето.

Самият залив е малък и живописен. С годините, обаче, започва да набира популярност, както и посетители. На самия плаж има малко симпатично заведение, което предлага разхладителни напитки и някое непретенциозно ястие. Силно го препоръчвам, не толкова заради къпането, колкото за гледката. Няма да съжалите нито за един миг, прекаран там.

3-min
Заливът Болата

Полезна информация:

За да видите залива от високо и усетите магията му, трябва да се изкачите пеша по стъпалата, намиращи се точно зад заведението. Насладете се на този миг!

Маршутът минава през пътя Каварна – Нос Калиакра. Трябва да направите завой наляво преди да стигнете крепостта и оттам продължавате само направо до самия залив;

Времето напредваше, а имахме още цели две отбивки! Насочихме се от Болата към археологическия комплекс Яйлата. Комплексът се намира върху скална приморска тераса. Местността като местоположение и история е невероятна. Става въпрос за антична цивилизация, датиращо от V хилядолетие пр. Хр. Археологическото наследство разполага с много останки като пещерни домове, винарни, манастири и още. Историята е впечатляваща, както и самата, заобикаляща атмосфера тук. Ще останете впечатлени, със сигурност, от невероятната природа, останките от една отминала епоха, както и от самата панорама към морето.

Полезна информация:

Работно време:

понеделник – неделя от 09.00 до 20.00 ч.; Входни такси: възрастни – 3 лв., учащи – 1,50 лв;

Препоръчително е да сте се облекли удобно, защото ще си походите из резервата, както и да сте се намазали добре със слънцозащитен крем.

Близки населени места са село Камен Бряг на 2 км и град Каварна на 12 км;

Маршрута по, който може да стигнете до Яйлата е от Каварна към нос Калиакра. Като стигнете при село Българево, има отбивка за село Камен бряг. Стигайки до Камен бряг има вече добре обозначени табели за Яйлата.

4-min
Яйлата

Наближавахме към края на деня и ни бе останала, може би, най-красивата отбивка. А именно Нос Калиакра, това силно, емоционално, свързано с българската история, място. Място, пълно с история, магия и красота. Въпреки че част от носа е военна зона и достъпът е значително ограничен, посетителите могат да се насладят на една разходка и да разгледат руините. Ще ви издам една малка тайна… отидете по време на залез, няма да съжалявате. По простата причина, че това е единственото място на Българското Черноморие, където може да се наблюдава залез на Черно море.

Полезна информация:

1 април – 31 октомври: 9 ч. – 19 ч. без почивен ден. През останалото време на годината, музеят не работи. Възрастни – 3 лв. Деца – 1,50 лв;

Това може би е едно от най-романтичните места на Черноморието ни. Изненадайте половинката си.

Близки населени места град Каварна на 12км, както и множество села с къщи за гости;

Маршрутът, по който ще стигнете до нос Калиакра е от град Каварна по добре поддържания и асфалтиран път, водещ директно към носа;

Така и завърши нашият ден. След приятна разходка в Калиакра по време на залеза се отправихме към Каварна, където преспахме две нощи в хотел. За повече подробности последвайте ме в ден трети…

За автора:

Дарио Диониси е бъдещ икономист по професия и авантюрист по душа. Макар и да звучи нескромно, прозвището Щастливеца е точно за него. Не само защото преминава през живота с характерния за годините му позитивизъм и смях, но и защото самият той е като герой от пътепис на Алеко Константинов. Любопитството му не познава граници, затова не спира да пътува. Иска да опознае различни места, култури, хора, обичаи, нрави и винаги е готов за приключение. Пътешествията са неговият двигател и с историите си иска да зарази и останалите да тръгнат по пътя на непознатото, дивото, красивото.

На страниците на нашия сайт публикуваме негови пътеписи, в които ще намерите както подробно описание на забележителностите, така и полезна информация, в случай че тръгнете на път. Ако искате да прочете още за неговите приключения, можете да го направите на блога му: https://beyondsofia.com/

 
 
Коментарите са изключени