shareit

Атентатор от Брюксел се присъединил към ИД заради смъртта на брат си

| от chronicle.bg |

Следователите са открили „последната воля“ на основен заподозрян от бомбените атаки в в Брюксел, които отнеха живота на 32 души през март.
Текстът е намерен в компютър, който принадлежи на Мохамед Абрини – „човекът с шапката“ от брюкселското летище.

След залавянето си през април той каза на следвателите, че „не би наранил и муха“. От текста обаче става ясно, че той е одобрявал нападенията в Париж и е пожелал самият той да загине като мъченик.

Абрини се е опитал да изтрие текста от компютъра си, съобщава BFMTV.

Не е ясно защо този текст се появява чак сега. Съдържанието на компютъра е основен източник за разследването в Брюксел, но белгийската прокуратура отказа да коментира новината.

В текста с дата 2 февруари Абрини обяснява, че смъртта на брат му в самоубийствен бомбен атентат в Сирия от юли 2014 година, го е накарала да се обърне към религията.

По това време 31-годишният мъж от марокански произход е решил да се присъедини към „Ислямска държава“. Той описва нападателите от Париж като „герои“, моли майка си за прошка и няма търпение да я види в „рая“ с брат му.

Мохамед Абрини е задържан в затвора в Брюж, след като беше заловен в Брюксел на 8 април, повече от две седмици след атаките на летището и метрото в града, отнели живота на 32 души. Той е разследван и във връзка с атаките в Париж, отнели живота на 130 души през ноември миналата година.

 
 
Коментарите са изключени