Аспиринът намалява съществено риска от рак

| от |

Всекидневният прием на аспирин в малка доза съществено намалява риска от развитието и смъртност от рак на стомаха, дебелото черво и хранопровода, предаде Ройтерс, позовавайки се на мащабен преглед на научни изследвания. Изследователи от университета „Куин Мери“ в Лондон са анализирали всички налични доказателства от проучвания и клинични изпитания, оценяващи ползите и вредите.

Анализаторите са установили, че приемът на аспирин в продължение на 10 години е свързан с понижение с 35 процента на случаите на рак на дебелото черво и с 40 процента на смъртността от този вид онкологично заболяване. Опасността от развитието на рак на хранопровода и стомаха намалява с 30 процента, а случаите на смъртност от тези злокачествени заболявания – с между 30 и 50 процента. Анализът показва още, че за да се възползват от благоприятния ефект на аспирина, хората на възраст между 50 и 65 години трябва да приемат всекидневна доза от 75 до 100 милиграма поне пет до десет години. Изследователите не са открили полза от аспирина през първите три години. Понижена смъртност се наблюдава едва след петата година.

„Данните от настоящето проучване показват, че ако всеки на възраст между 50 и 65 години започне да приема аспирин всекидневно и продължи поне 10 години, случаите на ракови заболявания, инсулт и инфаркт като като цяло ще намалеят за мъжете с 9 процента, а за жените – със 7 процента“, пишат авторите му в сп. „Annals of Oncology“. Специалистите обаче предупреждават, че дългосрочният прием на аспирин е свързан с повишен риск от стомашно кървене. „Въпреки сериозните странични ефекти, които не могат да бъдат игнорирани, всекидневният аспирин остава едно от най-важните неща след отказа от цигари и разрешаването на проблема със затлъстяването, които можем да направим, за да намалеят процентите на заболеваемост и смъртност от рак“, допълват авторите на анализа.

С БТА

 
 
Коментарите са изключени за Аспиринът намалява съществено риска от рак