shareit

Арктически студ в Китай, отмениха стотици полети

| от chronicle.bg |

Цял Китай е обхванат от ледена вълна, а южните райони на страната трябва да се справят с обилни снеговалежи, причинили отмяната на много полети, съобщава агенция Синхуа, цитирана от БГНЕС.

Централният метеорологичен център обяви червен код за цялата страна. Термометърът падна най-ниско в северните провинции с измерени минус 39 градуса в Мохъ, североизточната граничеща със Сибир провинция Хейлунцзян, и дори минус 41 градуса в Гънхъ (Вътрешна Монголия).

Метеоролозите очакват през почивните дни да бъдат надминати рекорди за студ отпреди няколко десетилетия. На две-трети от територията на Китай температурите ще бъдат под минус 12 градуса, предупреждават от метеорологичния център.

В Чунцин падна сняг за пръв път от 20 години, което стана причина за анулирането на полетите от и към летището на метрополията.

В голяма част от Южен Китай има необичайни снеговалежи. В Пекин рано сутринта бе измерена температура минус 17 градуса, а в планински район в периферията на столицата термометърът отчете минус 29,8 градуса.

Дори тропическият остров Хайнан с неговите палми и плажове е засегнат от студената вълна. Там температурата падна с 13 градуса спрямо нормалните стойности за сезона, съобщи китайското държавно радио. Очаква се от вторник температурите да се върнат на обичайните за сезона градуси на север и в края на седмицата и на юг.

 
 
Коментарите са изключени