shareit

Арестуван е руският министър на икономиката

| от chronicle.bg |

Арестуван е министърът на икономическото развитие на Русия Алексей Улюкаев, тъй като е заподозрян, че е получил подкуп от $2 млн., предаде ТАСС. Улюкаев е най-висшият държавен служител, арестуван в Русия от пуча през 1991 г.

Според Руския следствен комитет, министърът е взел парите, за да издаде ведомството му положителна оценка, позволяваща на компанията „Роснефт“ да придобие 50% от държавния пакет акции на „Башнефт“. „Роснефт“ купи 50% от „Башнефт“ за 330 млрд. рубли ($5 млрд.) през октомври.

Следственият комитет, който се отчита пряко пред президента Владимир Путин, съобщи, че предстои на Улюкаев да бъдат предявени обвинения. Той е бил задържан през нощта, веднага след като е бил разпитан. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред ТАСС, че обвинението срещу него е сериозно.

„Във всеки случай само съдът може да вземе решение“, добави той.

Наказателното дело е заведено от главното управление за разследване на особено важни дела. Максималното наказание за деянието предвижда затвор от 8 до 15 години, глоба от 80 до 100 пъти по-голяма от подкупа, както и 15-годишно лишаване от правото на заемане на определени длъжности.

Американският политолог Тед Карасик – съветолог, сравни ареста на Алексей Улюкаев с „андроповски подход“. „На Улюкаев ще бъде стоварена цялата вина за корупцията. Класически андроповски подход“, коментира Карасик.

Депутатът от Държавната Дума Надежда Поклонская коментира, че арестът доказва, че „при нас няма недосегаеми“.

 
 
Коментарите са изключени