shareit

Арестуваха 13 журналисти в Турция

| от chronicle.bg |

Турските власти арестуваха 13 журналисти, сред които е главният редактор на опозиционния вестник „Джумхюриет“ Мурат Сабунджу.

По информация на телевизия CNN Turk силите на реда са извършили обиск в домовете на още няколко ръководители и редактори на вестника. Полицията е задържала и журналиста Гюрай Оз.

Причините за арестите не се съобщават.

Предишният главният редактор на вестника Джан Дюндар напусна след осуетения опит за преврат и обяви, че вече не вярва на правосъдието.

Той бе осъден на първа съдебна инстанция на пет години и 10 месеца затвор за разгласяване на държавни тайни във връзка със случай, който предизвика гнева на президента Реджеп Ердоган. След това той получи разрешение да остане на свобода в очакване на решението на Апелативния съд, но успя да напусне Турция. Властите обаче задържаха съпругата му.

Досега повече от 35 000 души бяха арестувани, а хиляди други бяха уволнени или отстранени от работа. Чистката след преврата засегна и кюрдското малцинство в страната, което представлява около 15% от населението. Вследствие на правителствените мерки бяха закрити редица кюрдски медии, а множество държавни служители бяха уволнени заради предполагаеми връзки със забранената Кюрдска работническа партия (ПКК).

 
 
Коментарите са изключени