shareit

Арести в Швеция за нападения над мигранти

| от chronicle.bg |

Между 50 и 100 души с маски или качулки се събраха снощи в центъра на шведската столица Стокхолм с намерението да нападат мигранти, съобщава БТА.

Маскираните се събрали привечер на площад, близо до който често се разхождат мигранти.

Очевидци разказали пред в. „Афтонбладет“, че нападателите притеснявали хора с вид на чужденци. На минувачи пък раздавали листовки с призив „северноафриканските деца на улицата да си получат заслуженото“.

„Минавах оттам, когато видях маскирани мъже, облечени в черно, да удрят чужденците“, разказва очевидец.

След получен сигнал за сборището полицията засилила значително присъствието си, включително с хеликоптери, прелитащи над центъра.

Мъж на 46 години е арестуван, след като ударил в лицето цивилен полицай. Още трима души на възраст между 20 и 30 години били задържани за нарушаване на обществения ред, но след това са били освободени. Пети човек, у който бил намерен нож, ще бъде съден за носене на забранено оръжие.

Следствието ще се опита да установи кой стои зад организираното насилие. Уебсайтът „Нордфронт“ на неонацисткото движение SMR съобщи снощи, че според негови източници на място стотина хулигани от футболни агитки се готвят „да разчистят престъпниците, дошли от Северна Африка“.

Цитирани от „Афтонбладет“ полицейски източници потвърждават, че подозренията падат върху тези радикални групи.

Около 163 000 бежанци са подали молба за убежище в Швеция през 2015 г. В сряда шведският вътрешен министър Андерс Югеман обяви, че властите смятат да експулсират близо половината от тези мигранти, чиято молба за убежище е била или ще бъде отхвърлена.

 
 
Коментарите са изключени