shareit

Арест за зеленоокото момиче на National Geographic

| от chronicle.bg |

Спомняте ли си афганистанското момиче от корицата на National Geographic? Зелените й очи са част от една от най-известните фотографии в света. Фотографът Стив Маккъри прави кадъра за корица от 1985 година, когато 12-годишното момиче е заснето в бежански лагер в Северозападен Пакистан по време на съветската окупация на страната.

Днес Шарбат Гула е задържана заради притежание на фалшиви документи за самоличност и е заплашена от 14 години затвор. Тя е арестувана в Пешавар, близо до афганистанската граница, след двугодишно разследване на Пакистанската агенция за разследвания.

Според обвиненията Гула е подала документи за издаване на лична карта през 2014 година, използвайки името Шарбат Биби. Ако измамата се докаже, то Гула би била поредната от хилядите афганистански бежанци в границите на Пакистан, които се опитват да заобиколят компютърната система на страната.

Фотографът Стив Маккъри се застъпи за Гула и нареча ареста й нарушаване на човешките права. През 2002 година той намери жената 17 години след култовата си снимка и направи нова фотография. Той обеща да направи всичко възможно, за да осигури правна и финансова помощ за нея и семейството й.

„Възразявам срещу действията на властите по най-силния възможен начин. Тя е страдала достатъчно през целия си живот и арестът й е нечувано нарушение на нейните човешки права“, коментира той.

 
 
Коментарите са изключени