shareit

Apple страда най-много от свиването на пазара на смартфони

| от chronicle.bg |

Продажбите на смартфоните на Apple през първото тримесечие на настоящата година са намалели с 44 на сто спрямо предходния тримесечен период. Според ново изследване, тази тенденция се отнася за смарфоните като цяло и това е само началото на свиването на този пазар в световен мащаб.

Според проучване на анализаторската компания Трендфорс, цитирано от БНТ, пазарният дял на американската компания е спаднал с почти 7 на сто за този период, за сметка на устройствата с операционна система Андроид, при които също се наблюдава спад на продажбите, но в по-малки мащаби. Единствените положителни тенденции са по отношение на някои евтини смартфони на азиатските компании.

Според анализаторите, причината е основно в пренасищането на пазара, което води до по-малки количества на доставките, а оттам – и до по-слабо ниво на предлагане.

От компанията очакват спадът на пазара да се задържи, от една страна заради насищането му, от друга – заради масовото навлизане на технологиите за виртуална реалност през тази година, което би накарало много потребители да предпочетат да се въздържат от покупка на нов смартфон за сметка на такова устройство.

 
 
Коментарите са изключени