shareit

Антарктида все повече се смалява

| от chronicle.bg |

Очертанията на Антарктида на дъното на океана се свиват, защото някои от най-големите ледници еродират от долната страна заради топлата вода, съобщиха Би Би Си и в. „Дейли мейл“.

Екип от университета на Лийдс проследил как се променят линиите, от които ледниците на континента стават плаващи. Данните от европейския спътник „Криосат“ показват, че ледът се е стопил над зона с размера на Голям Лондон, с която при предишните измервания е имал контакт – около 1463 кв. км, повечето в Западна Антарктида. Изследването проследява периода от 2010 г. до 2016 г.

Британските учени са направили първата пълна карта как се движи подводният край на леда. Те установили, че той се е отдръпнал твърде много под осем от 65-те най-големи ледника.

Макар и крайният продукт да изглежда доста ясен, достигането до него никак не е било просто. Ледниците са дебели стотици метри и мястото, където стават плаващи и се отделят от континента, трудно се разграничава на спътниковите снимки.

Съществуват радарни техники, с които точната линия се установява по движението на плаващия лед заради теченията.

Британските учени са комбинирали този метод с данните за релефа на дъното, скалното легло и промените във височината на повърхността на ледниците.

 
 
Коментарите са изключени