shareit

Ангелкова: След изложбата в Лувъра очакваме 5 % ръст на френски туристи

| от |

През лятото България очаква ръст на туристи от Полша, Турция, Гърция, Сърбия, Македония, Австрия и Франция. За Франция се очаква ръст на туристите от 5 %, особено след българската изложба на Тракийското съкровище в Лувъра. Това заяви на парламентарен контрол министърът на туризма Николина Ангелкова, предаде БГНЕС.

На днешния парламентарен контрол Ангелкова трябваше да отговаря на народните представители относно това какви мерки е предприело Министерство на туризма за евентуален спад на руски туристи през летния сезон.

Ангелкова съобщи, че в началото на февруари е било договорено облекчение за визите за руските гражданите в МВнР. „Декларирана е готовност от МВнР , че визите ще се издават в срок до 3 дни. Интересът към българските визи от страна на руските туристи е много засилен. 19 изнесени визови центрове в момента фигурират в Русия, а служителите в българските консулства там са командировани допълнително“, съобщи министърът.

Тя изнесе данни от вчера, че България е в топ 10 на руснаците за лятна почивка. „Очаква ни сезон, пълен предизвикателства, но всички драматични картини, чертаещи спад на туристите в летния сезон не се очертават. Министерство на туризма е взело всички мерки“, увери тя.

„Имаме информация от руските туроператори, че не се очаква към днешна дата драстично намаление на летни почивки на техни туристи в България. България прави всичко възможно, за да намали ефекта от отлив на руски туристи, като разгръща кампания, включваща участие на международни участие в щандове, срещи и семинари, страната ни се рекламира и по известни чуждестранни телевизии“, каза Ангелкова.

„Не съобщавайте подвеждаща информация за допълнителни туристи от Франция. Ако има ръст от 5 %, то това е свързано с чартъри, каквито няма“, заяви Красимир Янков от БСП.

 
 
Коментарите са изключени