shareit

AndonastY – артистът с многото лица със самостоятелна изложба в Пловдив

| от chronicle.bg |

Когато видиш как рисува Андон Георгиев – AndonastY, веднага схващаш, че това е артист, който ще запомниш и лесно ще познаеш сред множеството.

Той е съвременен български визуален артист, илюстратор, който работи в Пловдив. Изучавал е история на изкуството в Берлин. Повлиян от берлинската арт-сцена, започва да експериментира, използвайки неонови акрилни бои, платна, дървени платформи и други материали. Бързо е открит от кураторите на първата световна изложба Contemporary Neon Art “Fluidum”. Изключителният успех на изложбата му помага да започне активна работа по множество колаборативни проекти.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

През този октомври галерия U- PARK в Пловдив представя неговата самостоятелна изложба „AndonastY & Son“, която включва серия от 20 акрилни творби. В допълнение към тях са представени и няколко произведения на неговия син, Кристиян, който е на 8 години.

За своя проект Андон споделя: “ Това е рестарт на моя собствен Аз, на представите ми за света, на целите ми и на техния изначален старт- мечтата ми. Защото именно мечтата е първообраза на всичко, което човек е способен да предизвика, за да случи нещо, което истински е пожелал. А какво по-истинско в днешния свят от навлизането в себе си и претворяване на това възприятие в изкуство. В чиста истина.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

AndonastY е част от онлайн платформата Advertising Artists за представяне на съвременни визуални артисти и участва във всеки нейн проект през последните две години. Всяка негова творба е една безкрайна история, плетеница от детайли и (не)обичайни персонажи. Всеки от тях, сам по себе си, е кръговрат, чието начало и край (доклкото ги има) дефинират артистичната концепция на автора за безкрайност.
Бихме могли да приемем, че едно от основополагащите противопоставяния в творчеството му е това между края и безкрайността. Тази дихотомия е възможния извор на неовладяната му артистична експресивност.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

В момента продължава да експериментира с различни медии и техники. Използва предимно смесена техника, като създава аналогово изображение – най-често графична илюстрация, което в последствие доразвива с дигитална обработка. Освен всичко останало, Андон e разработва принт дизайни на дрехи и модни колекции.

Независимо дали творбите му представят познат персонаж (например портретите му на Дейвид Боуи или Дейв Геън) или такъв, който е плод на артистичното му въображение, те винаги носят мощен емоционален заряд и биха могли да бъдат отнесени към съвременния нео-екпресионизъм.

 
 
Коментарите са изключени