shareit

Американски самолети удариха база на ИДИЛ в Либия

| от chronicle.bg |

Американски самолети бомбардираха база на „Ислямска държава“ (ИД) в Северозападна Либия, близо до границата с Тунис, и убиха 30-40 души по предварителни оценки, предаде BBC.

Главните цели бяха тренировъчен лагер и високопоставен тунизийски екстремистки лидер, съобщи военното министерство. Убитият Нуредин Шушан бил замесен в две нападения миналата година в Тунис, при които загинаха 30 британци, напомня Би Би Си. ИД се установи в Либия преди година и вече има 6000 бойци. Държавата е в хаос повече от четири години след свалянето на диктатора Муамар Кадафи, защото без силна централна власт избухнаха конфликти между племена и групировки. Кметът на атакувания от САЩ град Сабрата казал, че е срината една сграда, в която са загинали 41 души, главно тунизийци.

Американският министър на отбраната Аштън Картър заяви, че САЩ ще продължат да атакуват цели на терористите в Либия. „Винаги си запазваме правото да си свършим работата сами“, каза той пред BBC.

Терористите от „Ислямска държава“ подготвят големи атентати в Европа. Целта на екстремистите ще е да има много жертви. За това предупреди в интервю пред швейцарския вестник „Нойе Цюрихер цайтунг“ шефът на „Европол“ Роб Уейнрайт. „Очаква се „Ислямска държава“ или други религиозни терористични групировки да извършат атака някъде в Европа. Целта ще е голям брой жертви“, каза Уейнрайт. Той не уточни кои точно европейски страни са под заплаха, но съобщи, че в момента Европа е изправена пред най-голямата терористична заплаха от 10 години насам. „Съществува и опасност, че атаката ще бъде извършена от терорист-единак, тя не е намаляла“, посочи той.

 
 
Коментарите са изключени