shareit

Албумът „Lemonade“ на Бионсе: политика, ярост и женска сила

| от chronicle.bg |

След като предизвика скандал с политическото си видео към „Formation”, Бионсе пусна нов албум, който отново разбуни духовете. Премиерата на „Lemonade” се състоя през уикенда чрез едночасово специално предаване по HBO в събота вечерта. Той повдигна много въпроси, включително за това дали връзката между певицата и Джей Зи наистина е толкова стабилна, колкото доскоро изглеждаше отстрани. Политика, ярост и женска сила – това са основните направления в „Lemonade”.

Бионсе създаде очакване за новия си албум още през февруари, когато пусна видеото към „Formation” и обяви световно турне. Новият албум вече е достъпен в Tidal – стрийминг платформата на Джей Зи. Той вече може да бъде закупен и от iTunes, но все още не е ясно дали ще бъде издаден на физически носител и дали ще бъде достъпен и на други платформи.

„Lemonadе“ е визуален албум – всяка песен има видео акомпанимент и представлява нещо, което музикалният свят не е виждал досега. Той е „ода за тъмнокожите жени“, но и в същото време изключително лична история. Бионсе споделя домашни филми с баща си, от сватбата си с Джей Зи, бременността си и от рожденния ден на Блу Айви.

Много от песните са свързани с проблема с полицейското насилие над чернокожи в САЩ. Бийонсе завява своята позиция, чрез появата в клиповете на жени, които държат снимки на убити чернокожи мъже. Сред тях са майките на Майк Браун и Трейвон Мартин, които държат снимки на синовете си. Тези два случая са едни от най-известните примери в страната за неоправдано полицейско насилие над чернокожи.

След като получи доста негативни реакции за политическата позиция на „Formation”, Бионсе сподели: „Надявам се, че мога да правя изкуство, което помага на хората да се възстановяват. Изкуство, което да кара хората да се гордеят с борбата си.“

Албумът предизвика и притеснения за брака на певицата, тъй като текстовете на някои от новите песни, според феновете, показват гнева й към Джей Зи. Дали тези опасения са оправдани не е ясно. Въпреки тях, в албума има и общи песни на двамата. Други сред звездните гости са The Weekend, Джак Уайт, Кендрик Ламар, Джеймс Блейк и още много.

Избрани моменти от представянето на новия албум, можете да видите в галерията горе.

 
 
Коментарите са изключени