shareit

Ако денят ти е фоторазказ, каква е историята в него?

| от chronicle.bg |

Спомняш ли си кога за последно осъществи своя мечта и изпита неочаквано удоволствие? Такова, че след това сравняваш всяко ново с него. А  какво щеше да е по-различно, ако можеше да го заснемеш?

Иска ли ти се да направиш нещо друго такова? Би било чудесно да откриеш начин да провокираш себе си и да направиш неща, които няма да забравиш лесно. Особено, ако ги заснемеш. Не за да можеш да ги имаш завинаги… това е илюзия. Не можеш да ги имаш винаги. Но винаги можеш да имаш спомена за тях. Вероятно мечтаеш да полетиш със самолет, да скочиш с бънджи и други подобни интересни но натовареното всекидневие постоянно те принуждава да отлагаш.

Ако все пак искаш да направиш нещо в а ла романа „Нека да ти нарисувам“, даваме няколко идеи – 10 различни изживявания, които да реализираш за 10 дена… и да заснемеш.

Ден 1: Снимка от високо

Светът около нас е впечатляващ, а погледнат от високо, той е готов да се покаже в пълния си блясък. А готов ли си да се качиш на покрива на сграда, за да създадеш спиращ дъха кадър? Някой планински връх също върши работа… просто се изкачи.

Ден 2: Снимка през прозореца в движение

Гледките, с които се разминаваме от прозореца на колата, когато сме тръгнали на дълъг път винаги са впечатляващи. Често слизаме от превозното средство, за да запечатаме красотата, но едва ли сте пробвали да го направите, докато автомобилът се движи. Ако решите, знайте преди всичко – вниманието и безопасността са на първо място. По никакъв повод недей да се подаваш извън автомобила. Разбира се, недопустимо е и да снимаш, докато караш. Отвори прозореца и застани на нивото му, насочвайки камерата към гледката. След това нагласи фотоапарата на висока скорост и се удиви от резултата.

Ден 3: Снимка под звездите

Следващата задача от списъка сама по себе си е истинско предизвикателство. Тук ще е нужно нещо повече от творчество. Изчакай да се стъмни и избери място, на което има много улични лампи, преминаващи автомобили и друг вид светлини. Ще е необходим статив, на който да бъде поставен фотоапарата, тъй като ще трябва да се нагласи на ниска скорост. По този начин преминаващите светлини ще се размият, а снимката ще стане изключително ефектна.

Ден 4: Снимка на непозната дестинация

Обожаваме фотографията именно защото ни стимулира да посещаваме нови места с цел да уловим чара и уникалността им. Избери място, на което не си бил никога преди, а отдавна мечтаеш да посетиш, и го заснеми в пълния му блясък. Това може да е поредното незабравимо приключение.

Ден 5: Фоторазказ

Тук задачата се усложнява малко повече, но гарантираме, че по време на изпълнението ѝ ще бъде зареждащо. Опитай се да разкажеш история в няколко снимки. Може да отразиш интересно събитие, да разкажеш деня си в снимки.А може просто да излезеш навън и да се вдъхновиш да предадеш някоя вълнуваща случка на улицата. Ако денят ти е фоторазказ, каква е историята в него?

Ден 6: Снимка на човек, който мрази да се снима

Всеки от нас има по един такъв приятел. Той мрази да е център на вниманието, а камо ли образът му да се запечатва в снимки. Всеки го познава добре и не смее да припари до него с фотоапарат в ръка. Затова и те предизвикваме – улови го в обектива и направи нещо, което никой друг не се е осмелявал да направи досега.

Ден 7: Снимка на животно от разстояние

Спомняш ли си катерицата в парка, която винаги се опитваш да снимаш, но докато се усетиш, вече се е скрила някъде? За да успееш да уловиш такова животно с обектива, е необходимо заставане на разстояние от него и добро прикритие. Най-важен в случая е дългофокусният обектив, с чието голямо увеличение ще успееш да заснемеш животното без да го притесниш и то да избяга, преди да си натиснал спусъка.

Ден 8: Изгрев

Може и да ви звучи банално, но заснемането на изгрев не е лесна работа. Самият факт, че трябва да станеш достатъчно рано, за да го уловиш говори сам за себе си. Изгревът на плажа би изглеждал впечатляващо, но това го прави всеки. Защо пък да не се качиш на скала, от която гледката ще е поразителна?

Ден 9: Залез

Тук пък трябва бързина. Избери подходящо място и изчакай слънцето да започне да залязва. Можеш да направиш природен пейзаж, а може и да включиш модел към снимката си. Вземете вашият човек (който и да е той) и отидете в някое слънчогледово поле. Правил ли си го преди?

Ден 10: Автопортрет

Ако можеше да представиш себе си само чрез една снимка,каква щеше да е тя? Стандартен портрет или пък нещо цветно и крайно. Нещо дори гротескно? А защо да не запечаташ емоцията, изписана на лицето ти? Опитай! Можеш да разбереш това или онова от снимката.

 

Ако се осмелиш да направиш дори едно от изброените неща, можеш да участваш в лятната кампания на Canon като качиш снимка с хаштаг #mynextfirst тук.Това ще ти даде шанс да спечелиш ново изживяване, което сам можеш да си избереш. Повече за кампанията може да разбереш тук.

 
 
Коментарите са изключени