shareit

Абу Даби планира собствен космодрум и мисия до Марс през 2021 година

| от |

Обединените арабски емирства искат да се включат активно в космическата индустрия, пише Ingenieur.de.

През юли емирството основа собствена космическа агенция и сега планира да изгради космическа площадка, от която през 2021 година да бъде изстреляна мисия до Марс. В момента Абу Даби притежава 37 процента от компанията Virgin Galactic, чиято равностойност е около 320 милиона евро.

Mars

Арабската държава планира да стане една от най-напредналите нации в сферата на космическите пътувания до 2021 година. Дата не е случайна – тогава емирството ще навърши 50 години. Предвижда се новият космодрум да бъде изграден в Рас Ал-Хайма – едно от седемте емирства на ОАЕ, чиято столица е Абу Даби. Реализирането на тези цели обаче е засенчено от фаталния инцидент с една от ракетите на Virgin Galactic. В Лондон очакват от емирството конкретна информация за бъдещите му намерения като притежател на дялове във фирмата.

Държавната компания на Обединените арабски емирства International Petroleum Investment Corporation (IPIC) управлява организацията Aabar, чиято дейност е свързана с т.нар. стратегически инвестиции. Aabar е основана през 2005 година и оттогава се е включила в различни отрасли на икономиката. Тя притежава дялове в автоконцерна Daimler, в компанията за суровини Glencore, в банкови институции в Швейцария и Малайзия. Чрез Aabar емирството участва и във фирмата за космически туризъм на милиардера Ричард Брансън Virgin Galactic.

с Агенция „Фокус“

 
 
Коментарите са изключени