shareit

9 жертви и 16 ранени в Мюнхен, терористът се самоуби

| от chronicle.bg |

Девет жертви, 16 ранени и самоубийство на предполагаемият стрелец – това е равносметката след нощта на терора в Мюнхен.

Краят на полицейската операция край търговския център „Олимпия“ в баварската столица беше обявен около полунощ местно време.

Малко преди това полицията в Мюнхен потвърди, че на 1 км от местопрестъплението е открит трупа на мъж, за когото се предполага, че е извършителят на нападението.

Терористът е 18-годишен германски гражданин от ирански произход, живеещ в Мюнхен от 2 години насам. Той е действал сам по време на престрелката пред McDonald’s, посочват службите за сигурност.

Мотивът на нападението все още не е известен. Мъжът е бил въоръжен с пистолет, с който сам е посегнал на живота си по време на бягство, за да не бъде заловен от полицията. Самоличността му не се разкрива, известно е, че той има двойно гражданство – германско и иранско.

Полицията установи, че е действал сам, без съучастници. Опровергана беше предварителната версия, че стрелците в търговския център са трима души.

BILD съобщава, че жилището на нападателя в централния район Максфорщат e обискирано от отряд на специалните части. 18-годишният стрелец е живеел с родителите си, учил е в съседната гимназия. Той няма криминално минало, не е наблюдаван от службите за сигурност като потенциално опасно лице.

Ройтерс цитира представители на американското разузнаване, според които германаските им колеги не са открили връзка между извършителя на атаката в Мюнхен и „Ислямска държава“ или други подобни групировки.

Мюнхенската полиция публикува на сайта си специален формуляр за фото и видеоматериали от трагедията. Полицията призова всички свидетели да й пратят материали от местопрестъплението, които да помогнат да попадне на следите на престъпниците.

9 души бяха убити при терористичната атака – сред тях е 15-годишно момиче, което почина в линейка от нараняванията си.

16 души са хоспитализирани след престрелката – трима са в тежко състояние, а останалите 13 са с по-леки травми. Сред ранените има и деца.

Общо 21 души са потърсили лекарска помощ. Очаква се днес по обед да бъде дадена нова пресконференция с актуалното състояние на ранените от стрелбата.

Извънредното положение в Мюнхен беше вдигнато малко след края на обсадата. Движението на градския транспорт е възстановено около 1 ч. след полунощ местно време.

Близо 2300 служители на полицията, сред които – и на специализирания отряд за борба с тероризма GSG 9 – бяха ангажирани с операцията по обезвреждане на атентатора. При преследването му се включиха и цивилни агенти на службите за сигурност.

Лекарите и медицинските сестри от болниците в Мюнхен бяха мобилизирани извънредно, за да могат да поемат грижата за пострадалите от нападението. В града беше задействана и системата за предупреждение при извънредна ситуация Katwarn, която изпращаше съобщения през мрежите на мобилните оператори до всички жители на града.

Германският канцлер Ангела Меркел свика заседание на съвета за сигурност, който ще се проведе днес. Вътрешният министър на Германия Томас де Мазиер прекъсна планираната си ваканция и се върна обратно в страната.

Все още не са идентифицирани всички загинали и пострадали. Затова не можем да потвърдим дали сред пострадалите има и българи, каза за БНР генералния консул на България в Германия Антоанета Байчева.

 
 
Коментарите са изключени