shareit

8 съвета за здравословен Хелоуин

| от chronicle.bg |

Празникът Хелоуин – един от най-ексцентричните в годината, предлага редица възможности за забавление – от умишлено плашене на близки и непознати до носене на „щурави“ костюми. Това обаче не означава, че празнуващите трябва да „свалят гарда“ по отношение на здравето си, въпреки че запазената марка на честването е да се споделят лакомства.

Поради тази причина сайтът Тек таймс предлага няколко препоръки за един по-здравословен Хелоуин:

1. Малките лакомства са най-добрият избор

Ако ограничите големината на шоколадите и бонбоните, ще проявите грижа не само към собственото си здраве, но и към това на околните. Раздаването на лакомства от порядъка на 50 калории ще направи празника Хелоуин малко по-здравословен, отколкото се възприема по традиция.

2. Хапнете добре, преди да празнувате

Уверете се, че Вие или децата Ви няма да тръгнете от врата на врата на празен стомах. Важното е на празника да не усещате глад. В противен случай рискувате да се натъпчете изключително само с бонбони. Обяснете и на потомците си, че прекаляването с лакомства не е от полза за здравето, препоръчва диетоложката Уенди Палмър от Атланта, САЩ.

3. Нахранете децата правилно

Погрижете се потомците Ви да похапнат по-нискокалорични храни, които ще осигурят необходимата им за празничните забавления енергия и същевременно ще им оставят „малко място“ за шоколад и бонбони.

4. Купете лакомствата в деня на празника

Ако сте на диета или просто не искате да се натъпчете със сладости, ги купете в самия ден. За да се подсигурите срещу изкушения, заложете на лакомства, които не харесвате. Съобразете се и с количеството – ако купите повече, има вероятност да Ви останат и да се изкушите в дните след празника да се тъпчете с тях, докато мързелувате пред телевизора.

5. Не пращайте децата само до съседната врата

Хелоуин, освен всичко останало, дава възможност и за по-дълги разходки. Всеизвестно е, че ходенето е полезно за здравето. Уверете си, че децата разбират правилно необходимостта да ходят повече, отколкото са свикнали. Забавните костюми със сигурност ще ги стимулират за по-дълга и здравословна разходка.

6. Пийте умерено

Ако решите вместо да придружавате децата си, да си останете у дома, избягвайте да запълвате времето до завръщането им с алкохол. Това е едно от полезните неща, които можете да направите за здравето си на Хелоуин.

7. Избягвайте страховитите контактни лещи

Декоративните контактни лещи подсилват ефекта от подбраните за празника костюми, но в никакъв случай не са полезни за очното здраве. Въпросните аксесоари не се предписват от специалист и могат да бъдат закупени навсякъде. „Това е все едно да си купиш лекарство онлайн, отколкото от аптеката“, казва д-р Елизабет Бекър, очен специалист от Оксфорд. Носенето на евтини лещи с неустановен произход крие редица опасности – от моментно дразнене на очите до инфекции и сериозно застрашаващи зрението проблеми.

8. Не забравяйте домашните любимци

Улисани в собствените си забавления, не забравяйте домашните си любимци на Хелоуин. Не е препоръчително да давате на питомците си шоколад, но можете да им вземете някой по-скъп или екстравагантен деликатес.

 
 
Коментарите са изключени