shareit

77 румънски онколози са обвинени в корупция

| от chronicle.bg |

Националното управление за борба с корупцията на Румъния (DNA) повдигна обвинения в подкупничество на 77 лекари онколози, гласи съобщението на ведомството, цитирано от ТАСС.

“Една от компаниите за внос и продажба на фармацевтични продукти, включително в областта на онкологията, организира през 2012 година ваканция в Индия на група онколози, като пое разходите по транспорта, хотелите, храната и екскурзията на участниците, а в някои случаи и на техните семейства, пише в съобщението. Ваканцията бе маскирана като участие в международен научен конгрес, финансирано от същата тази компания. Целта на ваканцията бе медиците да бъдат заинтересовани незаконно да предписват или препоръчват на пациентите медикаменти, продавани от компанията“.

За това пътуване компанията е платила на туристическата агенция 520607,95 евро, отбелязва управлението. За официалното покриване на разходите бяха съставени фиктивни договори за спонсорство. Следователите твърдят, че конгресът се е състоял на 3-4 март 2012 година в Бангалор, докато пътуването на медиците е било през периода 28 февруари-9 март. Лекарите и семействата им са живеели в Делхи, на 2000 километра от мястото, където се е провеждал конгресът. В Бангалор те са били само един ден.

„Участвалите в екскурзията лекари само са изпълнили необходимите формалности, за да регистрират присъствие на конгреса, без да проявят реално към него никакъв професионален интерес. Дипломи за участие те получили не веднага след конгреса, а много по-късно, като се предприели в тази връзка съответните усилия“, посочва се също в документа.

 
 
Коментарите са изключени