7 начина да се погрижите за психическото си здраве през 2019 година

| от chronicle.bg |

Повечето от нас си поставят едни и същи цели всяка нова година: да свалим килограми, да спрем да пушим, да не пием алкохол, да не харчим толкова много, да тръгнем на фитнес.

Но пропускаме нещо важно – да се погрижим да се чувстваме по-добре със себе си. 

Психическото ни здраве е важно за физическото и е важно да го третираме със сериозност. Джесика Бостън е когнитивен психотерапевт в Glow Bar London, който прави списък с цели за новата година, които се отнасят директно за здравето в главите ни. Ето го и него.

1. Бъдете търпеливи.

Трябва да си даваме време, за да се настроим към новостите и чак тогава да продължим напред. Не бива да прибързваме с живота си. Всичко започва с една стъпка. А ако сгрешим, не трябва да се самонаказваме, а да опитаме отново утре.

2. Научете си урока

Джесика казва: „Когато животът стане труден не се питайте „Защо точно на мен“, а си кажете: „Какво мога да науча от това?“

3. Отделете си дни, в които се грижите за себе си

Отбележете в календара си дни, в които се грижите за себе си. Дори да е веднъж в месеца, оставете си една неделя и в нея правете каквото ви се прави – гледайте филми, хапвайте любимите си храни, каквото и да е…

4. Установете граници за себе си

Не оставяйте другите да ви мачкат. Казвайте достатъчно. Установете граници, за да не правят с вас каквото си искат. Това не ви прави лош човек; това е просто по-здравословен начин на живот и показва, че се уважаввате.

5. Оставете перфекционизма

Какво е съвършенството? Просто субективна концепция и въпреки това толкова много хора я преследват. оставяме я да ни тормози, докато не я достигнем, а когато се доближим до нея, тя се променя. Трябва да оставим идеята за съвършенство, защото тя… не е съвършена.

6. Потърсете помощ, ако имате нужда

Не оставяйте проблемите да ви погълнат и не страдайте в тишина. Ако имате нужда от някого, потърсете го. Споделете с приятел, а ако имате нужда от професионална помощ, говорете с GP-то си и ще бъдете насочени към компетентен професионалист. Не е срамно.

7. Заобиколете се с хора, които са добри за вас

Ако някой от близките или приятелите системно ви кара да се чувствате зле, съвсем спокойно можете да го изгоните от живота си. Разбира се, има разлика между някой, който ви закача добродушно и някой който целенасочено е неприятен. Ако някой системно ви разочарова, нагрубява или по някакъв начин ви дърпа назад, мястото му не е до вас. Здравето ви е на първо място.

 
 

Бил Мъри и София Копола отново заедно в проект за Apple

| от chronicle.bg |

Номинираният за Оскар Бил Мъри и носителката на Оскар София Копола отново ще работят заедно – този път по филма „On the Rocks“. Първият им проект, „Lost In Translation“ от 2003 година, има забележителен успех, но те се срещат отново чак при снимките на „A Very Murray Christmas“ за Netflix през 2015 година.

Усилията на Копола да стигне до Мъри за „Lost In Translation“ на този етап вече са легендарни, защото актьорът няма агент и може да бъде достигнат само по един стационарен телефон, който той от време на време проверява за съобщения. Трудът й все пак се оправдава, когато Бил получава първата си номинация за Оскар за играта си във филма, а самата София печели Оскар за оригинален сценарий.

„On the Rocks“ е седмият игрален филм на Копола. В него освен Мъри ще играе и Рашида Джоунс, но повече информация за актьорския състав все още няма. Филмът ще бъде пуснат от A24 и Apple, което бележи началото на партньорството им, за което двете компании сключиха сделка през ноември 2018 година.

В момента не знаем още много и за самата продукция като цяло – потайност, типична за проекти с участието на Apple. Сюжетът разказва млада майка, която се свързва със своя баща-женкар в Ню Йорк. Снимките започват тази пролет.

Последните проекти на Копола са в областта на оперната режисура – тя постави популярната италианска „La Traviata“. Мъри пък скоро приключи снимките по зомби комедията „The Dead Don’t Die“ на Джим Джармуш, както и работата си по силно очаквания „Zombieland 2″. Освен „On the Rocks“, актьорът предстои да участва и в „The French Dispatch“ на своя дългогодишен приятел Уес Андерсън.

 
 

Хората с висок морал по-рядко имат чувство за хумор

| от chronicle.bg |

Хората с висок морал е по-малко вероятно да бъдат забавни или да се смеят на чужди смешки, твърди се в ново изследване. По този начин те създават впечатление на „покровителствени или прекалено стриктни“, твърдят учените от Университета в Сингапур.

В изследването си те откриват, че високият модал всъщност може да повреди на имиджа на човек. „Въпреки че прекалено моралните хора често са адмирирани за постъпките и характера си, те могат да бъдат приети и негативно заради ограниченията, които си налагат. Заради нравите си те избягват или нарушават по-свободни и безгрижни ситуации, което пък може да ги развали и за останалите. Така че не винаги целомъдрието ще ви бута напред – в някои случаи дори може да вреди.“

В изследването са използвани шеги и мемета.

Хуморът, който се използва, целенасочено прекрачва някои граници, за да притесни хората с висок морал. „Те могат да проявяват и да се наслаждават на шеги стига те да не нарушават границите на благоприличието“, пишат учените в изследването си. „Конкретно служителите и мениджърите с такава ценностна система могат да са много полезни за бизнеса, особено с вярността си и доверието, с което се ползват. Но техният принос може да има цена като погледнем от социална гледна точка.“

 
 

Трейлър на „Documentary Now!“: Това не е Марина Абрамович

| от chronicle.bg |

В новия сезон на „Documentary Now!“ в ролята на Марина Абрамович се появява… Кейт Бланшет. Участват още Таран Килам, Джон Мулани и Оуен Уилсън. Пародията наистина си заслужава поглед.

За тези, които имат нужда от още малко убеждаване – IFC пусна трейлър на шестте епизода. 

Сериалът се присмива на манията по документални филми. Първият сезон има 6 серии, които правят трибют на документалния формат по забавен начин. Поръчват се втори и трети сезон още преди да е излъчен първият епизод на първия сезон.

Режисьор отново е Алекс Буоно, а сценарист – косъздателят на сериала Сет Майерс. Майкъл Кийтън също се в епизода „Batsh*t Valley“.

 
 

Джеръми Кларксън: Станах невероятно дебел, откакто спрях цигарите

| от |

Преди да спре цигарите, британският водещ пуши по 40 на ден. Високата бройка е и причината да прекрати навика.

Сега обаче Кларксън е „ужасен“ от теглото си. След повече от 2 години без цигари, 58-годишният мъж каза, че е станал „доста по-дебел“ и обвини за това именно спирането на никотина.

В последният епизод на „The Grand Tour“ на въпроса какво се е променило откакто сезон 2 на предаването приключи, Джеръми отговори: „Доста по-дебел съм. Спрях да пуша.“ След това се обърна към публиката: „Някой друг да е спирал цигарите? Някой друг да е надебелял адски много в резултат на това? Ужасяващо е.“ Накрая колегата му Джеймс Мей каза, че беше дебел и докато пушеше, с което разговорът приключи.

Кларксън следва строги докторски съвети, да спре с вредния навик незабавно, от август 2017, когато постъпи в болница в Майорка с пневмония и отравяне на кръвта. През август 2018 той написа в Twitter: „Преди точно година изпуших последната си цигара. Бях изпушил около половин милион през годините, но сега въобще не ми липсват. Странно.“

През уикенда Джеръми Кларксън, Джеймс Мей и Ричард Хамънд се завърнаха на Amazon Prime с нов сезон на предаването си „The Grand Tour“.

03c671b903208ae1ff2fd15128f6315d