shareit

7 години по-късно: Кралят е мъртъв, оставете го на мира

| от Mitko Dimitroff |

На днешния ден се навършват точнo 7 години от смъртта на Краля на попа Майкъл Джаксън. На 25 юни 2009 г., светът изгуби не само една от най-влиятелните личности в музиката, но и човек, който промени няколко пъти развлекателния шоубизнес. Творец с огромен мащаб на своя творчески размах, смятан от мнозина за магически.

Майкъл преобърна представите на света за облика и съдържанието на шоубизнеса, на музикалния бизнес, на музиката, а и на видеоклиповете, което му печели любовта и почитта на милиони хора по цял свят, както и титлата Крал на попа.

Само на 7, той е сред най-известните изпълнители зад океана, на 20 издава първия си солов албум, на 24 се сбъдва заричането му да издаде албум, с който да се превърне в най-голямата звезда на планетата. Тази година ще се навършат 34 години от издаването на най-продавания албум за всички времена – Трилър. Албумът му носи редица награди и рекорди, част от които остават ненадминати и до днес. Т.нар. кратък филм към песента „Трилър“ преобръща представите на света за музикалните видеоклипове, тъй като е първото видео към песен, представящо кратка история със сюжетни изненади, визуални ефекти и запомняща се хореография. И до днес „Трилър” е първият и единствен видеоклип, който се съхранява в Американския национален филмов архив като важна част от културното наследство на САЩ.

Няколко години по-късно, през 1987г., Кралят на попа показва, че няма намерение да лежи на старите лаври и издава третия си албум „BAD”, с който се ражда и най-масовата „Джаксън-мания“. Това се оказва подходящ момент Майкъл да стартира и първото си световно турне – BAD World Tour. В Лондон, на Уембли той изнася 7 концерта пред над половин милиона публика, като на един от концертите, специални гости на Краля на попа са принц Чарлз и принцеса Даяна. Реализираните концерти са общо 123, пред над 4,4 млн. публика.

Следват още две световни турнета през 1992г. и 1996г., които утвърждават Майкъл Джаксън като най-голямата звезда в шоубизнеса. Кариерата му е белязана от огромен успех, но в живота му, често му се е налагало да защитава себе си от фабрикувани и таблоидни спекулации и открити лъжи. От абсурди като това, че иска да откупи останките на човека-слон до обвинения, че Кралят на попа спи с деца. Жълтата преса го разкъсва. Буквален публичен линч, осъществен от световните медии, докато тази медийна игра на рейтинги не се пренася в съдебната зала. През 2005г. срещу поп звездата са повдигнати 14 обвинения, сред които за блудство с дете и за предлагане на алкохол на непълнолетен. В процес следен ежедневно от водещи медии, Ем Джей отнася десетки обидни квалификации и първи страници, но паралелно с това армия от фенове провежда демонстрации на почит към поп идола пред съда в Санта Барбара.

Michael Jackson Files

На 13 юни 2005 година, съдебните заседатели намират Майкъл Джаксън за невинен по всички 14 обвинения, които са повдигнати срещу него. Победа с много висока цена, която е платена е от знаменитостта, дарила най-много средства за благотворителност.
През 2009г. Кралят на попа обявява “последното вдигане на завесата“. На 5 март, пред O2 Arena в Лондон, той обявява своите последни 10 концертa в залата. Седмица по-късно в продажба са обявени още дати за концерти, като общият им брой достига 50.

Само няколко месеца след това, завесата така и не се вдигна. На 25 юни 2009г. сайтът tmz.com съобщава пръв за смъртта на поп звездата. 7 години след това, светът продължава да му отдава почит с различни по мащаб събития.

Тази година обаче, няколко дни преди 25-ти юни, сайтът Radar Online написа, че в имението си Невърленд, Майкъл Джаксън е имал тайна стая, в която криел порнографски материали и изображения на жертвоприношения на животни. Според изданието тези материали били иззети при полицейски обиски в имота през 2003 г., показват разсекретени документи от съда. И макар тази информация да беше опровергана, както от адвоката на Майкъл, така и от страна на властите в щатите, за няколко дни тя усилено обиколи медиите по цял свят, но малко са тези, които публикуваха опроверженията на полицията, които отричат абсурдните лъжи, печелещи единствено рейтинг за изданията.

 
 
Коментарите са изключени