shareit

6 симптома, че работното ви място може да е заплаха за психичното ви здраве

| от chronicle.bg |

Много хора реагират скептично, когато става дума за стрес на работното място. Колко пък може да се стресира един човек, докато си работи в офиса? Не е като да прави каскади или да обезврежда взривни устройства…

Всъщност, подценяването на стресорите в работната среда, е сериозна грешка, която може да допуснат както служителите, така и работодателите. 10 октомври е световен днен на психичното здраве и тази година той е посветен на психичното здраве на работото място – тема, на която всички трябва да обърнем повече внимание, ако искаме да вършим работата си пълноценно и да не позволяваме тя да уврежда психиката ни.

Според европейско проучване от 2011 г. над 38% от гражданите на ЕС са преживявали някакво психично заболяване през живота си, като 14% от тях са били с тревожни разстройства, 7% са страдали от безсъние, 6.9% от депресивни разстройства, 6.3% – от психосоматични разстройства, и над 4% са злоупотребявали с алкохол или вещества. 5% от хората с психичноздравни проблеми не успяват да се върнат на работа, а две трети от тези които се връщат, заемат по-ниска позиция и получават по-ниско заплащане в сравнение с предишната си работа.

Дори да ви се струва, че работата ви е безопасна за здравето ви, тъй като не работите с опасни химикали и не изследвате Марианската падина, трябва да бъдете нащрек за следните тенденции в работната ви среда, които биха могли да представляват потенциална опасност за психичното ви здраве:

Страх от уволнение

Страхът от уволнение не е нормална емоция в рамките на работното място, нито извън него. Той е знак, че или не сте уверени в компетентността си, или работодателят ви ви е внушил, че сте заменими и е възможно да се наложи да напуснете мястото си във всеки един момент. Липсата на сигурност и устойчивост е сред най-тежките стресори на работната среда.

Всеки ден ви се спи на работа

Разбира се, може предишната вечер да сте препили или да сте си легнали късно. Може да сте уморени или претоварени. Но ако всеки ден нямате никаква енергия на работното си място и искате само да се приберете вкъщи и да спите, това е потенциален източник на стрес. Много хора считат, че единствено болните от депресия спят много, но всъщност хората, които страдат от тревожност също изпитват по-голяма нужда от сън. Освен това, непрестанната сънливост е знак, че работата ви ви отегчава, което в дългосрочен план няма да доведе до нищо добро.

Твърде много конфликти

Конфликтите на работното място не са задължително признак за проблем. Конфликтът сам по себе си не е задължително нещо лошо, от което трябва да се бяга като от чума. Често той е начин за разрешаване на проблеми. Ако често изпадате в конфликти с работодателите или колегите си обаче, в това няма нищо здравословно. Особено в случаите, когато негативната емоция от конфликта ви съпътства дълго след като сте напуснали офиса.

Клюки и интриги

Ако клюките в една компания се ограничават до усмихнато обсъждане на странното облекло на колегата, супер. Ако обаче клюките прераснат в злостни интриги и с колегата на съседното бюро се гледате мрачно изпод вежди, защото някой ви е казал, че той е казал на някого нещо за вас, нещата не са добре. Добрият екип спазва стриктна комуникационна хигиена на работното място. Ако този, в който работите, не е способен на това, може би трябва да си потърсите нов.

Срам да кажете на приятел колко ви е заплатата

Не са много хората у нас, които изпитват огромна гордост от заплатата си. Но ако ви е срам да кажете на приятелите си колко взимате не поради друга причина, а защото наистина се срамувате, че взимате малко, е добре да се преориентирате.

Резки промени в настроението

Ако безпричинно настроението ви търпи резки смени, ако често се чувствате потиснати без видима причина, проблемът може да се корени в работата ви, без дори да си давате сметка за това.

 

 
 
Коментарите са изключени