5000 тона отрови стоят в изоставени складове из цялата страна

| от |

zaplaha-ot-himicheska-bomba-kraij-vraca-176024Близо 5000 т пестициди с изтекъл срок на годност цъкат като бомби в 313 склада на територията на страната. Някои са в полуразрушени сгради на бивши ТКЗС-та, други стоят в ръждясали варели под открито небе и крият риск за живата и здравето на хората, ако проникнат в почвите и водите. Подобен е случаят със с. Бисер, където хората вече мислят, че са отровени от склад с препарати за растителна защита, залят от авариралия яз. „Иваново“, пише в. „Преса“.

От екоминистерството вчера увериха, че складът е изпразнен преди 20 години. Замърсяване на водоизточниците в района също няма. Лошата миризма идва от празните опаковки и мазилката на стените, които трябвало да бъдат почистени от общината. МОСВ обаче има специална програма за унищожаване на опасните химикали. Очаква се тя да стартира през 2014 и да приключи през 2019 г. Предвижда се да бъдат преопаковани и изнесени в чужбина 4360 тона отрови. Операцията ще струва 38 млн. лв., като 32,3 млн. лв. са безвъзмездна помощ от швейцарското правителство. Това обаче не е цялото количество химикали, което стои на депо в страната. 8000 тона пестициди се съхраняват в 2000 бетонни Б-Б кубове. Смята се, че техния живот е 150 години, затова са изключени от проекта.

Пестицидите са два вида – фунгициди за третиране на растенията срещу гъбни заболявания и инсектициди за борба срещу вредителите. Някои са в течно, други в прахообразно състояние. От 2003 до 2010 г. за обезвреждането им са изхарчени над 10 млн. лв. Това прави средно по 1,5 млн. лв. годишно, осигурени от бюджета и от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). Общините не изпълняват задълженията си по охраната на складовете и вместо да намаляват, отровите растат. Това означава, че фермери или търговци изхвърлят нови препарати с изтекъл срок на годност. При проверките са открити марки, които няма как да са произвеждани преди 1989 г.

 
 
Коментарите са изключени за 5000 тона отрови стоят в изоставени складове из цялата страна