5000 души протестираха срещу преизбирането на Дилма Русеф

| от |

Около 5000 демонстранти протестираха в центъра на Сао Паоло срещу корупцията и скорошното преизбиране на президента Дилма Русеф.

Протестът, широко подкрепян от поддръжниците на опозицията, е петият пореден от 26 октомври насам, когато Русеф спечели втория си четиригодишен мандат.

Група от около 400 демонстранти, носещи плакати с призиви за преврат, се отделиха от основното шествие и поеха по алтернативен маршрут след възникнало напрежение в тълпата.

По-рано групата VemPraRua, която е един от организаторите на акцията, призова за мирно шествие, след като в предишните протести се включиха и поддръжниците на връщането на бившия военен режим.

Протестиращите, наброяващи около 5000 души според полицията, са подкрепяни от загубилия на последните президентски избори опозиционен кандидат Аесио Невеш, който публикува в интернет свое видеоизявление с призив за участие в демонстрацията.

Правителството на Русеф бе опетнено от огромен корупционен скандал в държавния петролен гигант Петробас, който вече доведе до арестите на няколко топ бизнесмени на фона на твърденията, че десетки политици, най-вече съюзници на Русеф, са получавали рушвети за договорите на компанията. /АФП, БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за 5000 души протестираха срещу преизбирането на Дилма Русеф