shareit

50% от Големия бариерен риф умира, 93% от коралите са избледнели

| от chronicle.bg |

Нови шокиращи разкрития за увреждането на Големия бариерен риф (ГБР). Според последните данни от Австралия 93% от коралите в рифа са избледнели в някаква степен, а при 50% от рифовете се забелязва коралова смърт.

Най-голям процент на избледняване на коралите се наблюдава в северната част на рифа, а най-малка – в южната.

Избледняването на коралите по принцип се причинява от необичайно повишаване на температурата във водата. Когато това се случи, водораслите, с които коралите са в постоянна симбиоза, наречени зооксантела, напускат коралите.

голям коралов риф, корали,

Това води до промяна в цвета им, като също така може да доведе до смърт, заради невъзможността на коралите да си набавят достатъчно количество храна. Ако избледняването на коралите продължи твърде дълго, се стига до смърт.

Според учените това избледняване се дължи на глобалното затопляне с 1 градус, а топлото течение Ел Ниньо само е отключило процеса.

Големият бариерен риф привлича туристи за 5 млрд. долара годишно, осигурявайки 70 000 работни места.

Още през 1992 година ООН предупреждава, че трябва да внимаваме с последствията, които нанасяме върху природата и парниковия ефект, който се създава, тъй като екосистемите нямат достатъчно време да се адаптират към промяната в климата.

Предишни избледнявания на корали са наблюдавани през 1998 и 2010 г. След последващи проучвания учените са установили, че през 1998-а са умрели 16 процента от коралите в целия свят в резултат на тогавашното избледняване.

Все още няма данни какви ще са резултатите от сегашното.

 
 
Коментарите са изключени